- Trang Chủ
- Nông nghiệp
- Sinh trưởng của hệ sợi và phát triển thể nấm sò vàng (Pleurotus citrinopileatus) trên một số môi trường dinh dưỡng khác nhau
Xem mẫu
- Vietnam J. Agri. Sci. 2022, Vol. 20, No. 5: 642-651 Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam 2022, 20(5): 642-651
www.vnua.edu.vn
Nguyễn Thị Huyền Trang, Lê Văn Vẻ, Phan Thị Huyền Trang,
Nguyễn Thị Luyện, Ngô Xuân Nghiễn, Nguyễn Thị Bích Thùy*
Khoa Công nghệ sinh học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
*
Tác giả liên hệ: ntbthuy.cnsh@vnua.edu.vn
Ngày nhận bài: 28.11.2021 Ngày chấp nhận đăng: 05.04.2022
TÓM TẮT
Nấm sò vàng (Pleurotus citrinopileatus) không chỉ được biết đến với vai trò là loại nấm ăn mà còn là loại dược
liệu quý. Mục tiêu của nghiên cứu nhằm tìm ra nguồn cacbon, nitơ và mức nhiệt độ thích hợp cho sinh trưởng của hệ
sợi, đồng thời tìm ra cơ chất nuôi trồng phù hợp cho hiệu suất sinh học cao nhất. Trong nghiên cứu này, chúng tôi
tiến hành nuôi hệ sợi nấm sò vàng tại các mức nhiệt độ khác nhau, đồng thời nuôi cấy hệ sợi nấm sò vàng trên nền
môi trường bổ sung các nguồn cacbon, nitơ khác nhau. Kết quả nghiên cứu chỉ ra rằng, hệ sợi nấm sò vàng sinh
trưởng tốt nhất ở nhiệt độ 25 ± 1C, nguồn cacbon tốt nhất cho sinh trưởng hệ sợi nấm sò vàng là fructose với hàm
lượng 20 g/l. Pepton được xem là nguồn nitơ phù hợp nhất cho sinh trưởng của nấm sò vàng với hàm lượng bổ
sung 4 g/l; cơ chất nuôi trồng phối trộn theo tỉ lệ 49,50% mùn cưa, 49,50% bông, 1% bột nhẹ cho hiệu suất nấm sò
vàng cao nhất đạt 31,45%.
Từ khóa: Nấm sò vàng, Pleurotus citrinopileatus, nuôi trồng.
Mycelial Growth and Fruiting Body Development
of Golden Oyster Mushroom (Pleurotus citrinopileatus) on Different Culture Substrates
ABSTRACT
Golden oyster mushroom (Pleurotus citrinopileatus) is a popular edible medicinal mushroom that contains diverse
bioactive compounds. This study aimed to optimize culture conditions for spawn production and cultivation of golden
oyster mushroom. In this study, golden oyster mushroom mycelial were incubated at some different temperature levels;
besides, mycelial were incubated on the supplemented medium with different carbon and nitrogen sources.The results
showed that the optimal temperature for mycelial growth was 25C ± 1. Fructose (20 g/l) and peptone (4 g/l) were
considered the most suitable carbon and nitrogen source, respectively. The substrate containing 49.50% sawdust,
49.50% cotton, and 1% CaCO3 gave highest yield performance (31.45%) of the mushroom.
Keywords: Golden oyster mushroom, Pleurotus citrinopileatus, cultivation.
642
- Nguyễn Thị Huyền Trang, Lê Văn Vẻ, Phan Thị Huyền Trang,
Nguyễn Thị Luyện, Ngô Xuân Nghiễn, Nguyễn Thị Bích Thùy
± ±
± ± ±
643
- Sinh trưởng của hệ sợi và phát triển quả thể nấm sò vàng (Pleurotus cintrinopileatus) trên một số môi trường
dinh dưỡng khác nhau
±
±
±
)
,
×
± ± ở nhiệt độ
± (
±
,
±
644
- Nguyễn Thị Huyền Trang, Lê Văn Vẻ, Phan Thị Huyền Trang,
Nguyễn Thị Luyện, Ngô Xuân Nghiễn, Nguyễn Thị Bích Thùy
645
- Sinh trưởng của hệ sợi và phát triển quả thể nấm sò vàng (Pleurotus cintrinopileatus) trên một số môi trường
dinh dưỡng khác nhau
646
- Nguyễn Thị Huyền Trang, Lê Văn Vẻ, Phan Thị Huyền Trang,
Nguyễn Thị Luyện, Ngô Xuân Nghiễn, Nguyễn Thị Bích Thùy
647
- Sinh trưởng của hệ sợi và phát triển quả thể nấm sò vàng (Pleurotus cintrinopileatus) trên một số môi trường
dinh dưỡng khác nhau
648
- Nguyễn Thị Huyền Trang, Lê Văn Vẻ, Phan Thị Huyền Trang,
Nguyễn Thị Luyện, Ngô Xuân Nghiễn, Nguyễn Thị Bích Thùy
)
649
- Sinh trưởng của hệ sợi và phát triển quả thể nấm sò vàng (Pleurotus cintrinopileatus) trên một số môi trường
dinh dưỡng khác nhau
Đường kính mũ Chiều dài cuống Khối lượng trung bình cụm NSSH NSTT HSSH
Công thức
(mm) mm) g) (g) (g) (%)
CT1 38,57 33,77 73,04 4.530,00 4.332,33 31,45
CT2 37,04 35,77 68,59 4.425,00 4.205,00 31,07
CT3 36,89 33,60 55,00 3.167,00 2.977,33 19,92
CT4 35,73 34,03 46,33 3.655,00 3.402,67 22,69
CT5 37,09 32,94 42,19 3.480,00 3.257,33 21,09
LSD0.05 3,93 4,38 8,39 263,71 93,05 1,66
CV% 5,60 6,80 7,80 3,60 1,40 3,50
temperature on the mycelial growth and yeild of
Oyster mushroom (Pleurotus spp.). Department of
Plant Pathology, S.V.P. Uni. Of Agric. & Tech.,
Meerut-250110.
Chang S. & Miles G.P. (2004). Mushrooms:
Cultivation, Nutritional Value, Medicinal Effects
and Environmental Impact. Boca Raton, FL: CRC
± Press. p. 436.
Chen A.W. (2005). Chapter 1. What is Shiitake.
MushWorld (Ed.), Mushroom Grower's Handbook
2, MushWorld-Heineart Inc., Seoul, Korea. pp. 1-11.
Dong C.H. & Yao Y.J. (2005). Nutritional
requirements of mycelial growth of Cordyceps
sinensis in submerged culture. Journal of Applied
Microbiology. 99(3): 483-492.
Donini L.P., Bernardi E., Minotto E. & Nascimento.J.S.
(2009). Growing Shimeji on elephant grass
substrate supplemented with different types of
sharps. Sci Agraria. pp. 67-74.
Fanadzo M., Zireva D.T., Dube E. & Mashingaidze
A.B. (2010). Evaluation of various substrates and
supplements for biological efficiency of Pleurotus
sajor-caju and Pleurotus ostreatus. African Journal
of Biotechnology. 9(19): 2756-2761.
Gunde-Cimerman N & Cimerman A. (1995).
Pleurotus fruiting bodies contain the inhibitor of
3-hydroxy-3-methylglutaryl-coenzyme A
Ahmed I., Chandana J., Geon W. Lee., Mi. J.S., Rho reductase-lovastatin. Exp. Mycol. 19(1): 1-6.
H.S., Lee H.S., Hur. H., Lee M.W., Lee U.Y & Ha Thi Hoa & Chun-Li Wang (2015). The effects of
Tea- Soo Le. (2008). Vegetative Growth of Four Temperature and Nutritional Conditions on
Strains of Hericium erinaceus Collected from Mycelium Growth of Two Oyster Mushrooms
Different Habitats. Mycobiology. 36(2): 88-92. (Pleurotus ostreatus and Pleurotus cystidiosus).
Ayodele S.M. & Okhunya J.A. (2007). Effect of National Library of Medicine. 43(1):14-23.
substrate supplementation with wheat bran, NPK Ian Fletcher, Aisha Freer, Ash Ahmed & Pauline
and Urea on Psathyrella atroumbonata Pegler Fitzgerald (2019). Effect of temperature and
sporophore yield. African Journal of growth media on mycelium growth of Pleurotus
Biotechnology. 6(12): 1414-1417. ostreatus and Ganoderma lucidum strains.
Baliyan N.S., Gopal Singh, Ravinder Kumar, Prashant Cohesive Journal of Microbiology and Infectious
Mishra & Ramji Singh (2009). Effect of disease. 2(5).
650
- Nguyễn Thị Huyền Trang, Lê Văn Vẻ, Phan Thị Huyền Trang,
Nguyễn Thị Luyện, Ngô Xuân Nghiễn, Nguyễn Thị Bích Thùy
Itoo Z.A. & Reshi Z.A. (2014). Effect of different Pleurotus florida on maize cobs substrate.
nitrogen and carbon sources and concentrations on Environmentalist. 29: 1-7.
the mycelial growth of ectomycorrhizal fungi Nguyen T.M. & Ranamukhaarachchi S.L. (2020).
under in-vitro conditions. Scandinavian Journal of Effect of different culture media, grain sources and
Forest Research. 29(7): 619-628. alternate substrates on the mycelial growth of
Jian-Nan Chen, Chia-Yu Ma, Pei-Feng Tsai, Yuh-Tai Pleurotus eryngii and Pleurotus ostreatus. Pakistan
Wang & James Swi-Bea Wu (2010). Anti-tumor Journal of Biological Sciences. 23(3): 223-230.
and immunomodulatory effects in vitro of PCP-3A Nguyen Thi Bich Thuy, Ngo Xuan Nghien, Le Van Ve,
Protein from the Mushroom Pleurotus Nguyen Thi Luyen, Tran Dong Anh & Nguyen
citrinopileatus. Journal of Agricultural and Food Lam Hai (2018). Identification of optimal culture
Chemistry. 58(23): 12117-12122. conditions for mycelial growth and Cultivation of
Jo W.S., Cho Y.J., Cho D.H., Park S.D., Yoo Y.B. & Monkey Head Mushrooms (Hericium erinaceus
Seok S.J. (2009). Culture Conditions for the (Bull.: fr.) Pers). Vietnam Journal of Agricultural
Mycelial Growth of Ganoderma applanatum. Sciences. 1(2): 117-126.
Mycobiology. 37(2): 94-102. Parmasto & Erast (1987). Pleurotus citrinopileatus, one
of the favourites. Mycologist. 1(3): 106-107.
Jo W.S., Kang M.J., Choi S.Y., Yoo Y.B., Seok S.J. &
Jung H.Y. (2010). Culture conditions for mycelial Petre M. (2016). Mushroom biotechnology
growth of Coriolus versicolor. Mycobiology. developments and applications. Elsevier/Academic
38(3): 195. Press. Amsterdam, Boston.
Junior L., Destéfanis Vítola F.M., Vinícius de Melo Phạm Thị Thu, Lê Văn Vẻ, Trần Thu Hà & Nguyễn
Pereira G., Karp S.G., Pedroni Medeiros Duy Trình (2018). Công nghệ nhân giống dịch thể,
Ferreira.A.B., da Costa E.S. & Soccol C.R. (2018). ứng dụng trong nuôi trồng nấm sò vàng (Pleurotus
Solid-State Fermentation for the Production of citrinopileatus). Tạp chí Khoa học và Công nghệ
Mushrooms. Current Developments in Việt Nam. 5: 27-33.
Biotechnology and Bioengineering. Elsevier B.V. Royse D.J (2002). Influence of spawn rate and
pp. 285- 318. commercial delayed release nutrient levels
Kim S.B., Kim S.H., Lee K.R., Shim J.O., Lee M.W., on Pleurotus cornucopiae (oyster mushroom)
Shim M.J. & Lee T.S. (2005). The Optimal yield, size, and time to production. Appl.
Culture Conditions for the Mycelial Growth Microbiol. Biotechol. 58: 527-531.
of Oudemansiella radicata. Mycobiology. Shim S.M., Lee K.R., Kim S.H., Im K.H., Kim J.W.,
33(4): 230-234. Lee U.Y. & Lee T.S. (2003). The Optimal Culture
Kiran Kumar N., Krishn Amoorthy A.S., Kamal Conditions Affecting the Mycelial Growth and
Akannan A. & Amirtham D. (2016). Influence of Fruiting Body Formation of Paecilomyces
temperature and pH on mycelial growth and fumosoroseus. Mycobiology. 31(4): 214-220.
chlamydospore production of paddy straw Shu Hui Hu, Zeng Chin Liang, Yi Chen Chia, Juang
mushroom Volvariella Volvaceae ( Bull. Ex Fr.) Lin Lien, Ker Shaw Chen, Min Yen Lee & Jinn
Sing. J. Res Angrau. 44: 1-2. Chyi Wang (2006). Antihyperlipidemic and
Ko H.G , Park H.G, Park S.H , Choi C.W , Kim S.H & Antioxidant Effects of Extracts from Pleurotus
Park W.M. (2005). Comparative study of mycelial citrinopileatus. Journal of Agricultural and Food
growth and basidiomata formation in seven different Chemistry. 54(6): 2103-2110.
species of the edible mushroom genus Hericium. Shu-Hui Hu, Jinn-Chyi Wang, Juang-Lin Lien, Ean-
Bioresour. Technol. 96: 1439-144. Tun Liaw & Min-Yen Lee (2006).
Manoj Yadav (2014). Effect of culture media, pH and Antihyperglycemic effect of polysaccharide from
temperature on mycelial growth of Agaricus fermented broth of Pleurotus
bisporus strains. Journal of Pure and Applied citrinopileatus. Applied Microbiology and
Microbiology. 8(3): 2497-2500. Biotechnology. 70 (1): 107-113.
Miles P.G. & Chang S.T. (1997). Mushroom Biology: Singer B., Moonmoon M., Jahan N., Khan A., Uddin
Concise basics and current developments. In P. G. N., Hossain K., Tania M. & Ahmed S. (2011).
Miles (Ed.), Mushroom Biology: Concise Basics Effects of different levels of wheat bran, rice bran
and Current Developments. World Scientific and maize powder supplementation with saw dust
Publishing Company. on the production of shiitake mushroom. Saudi
Narain R., Sahu R., Kumar K.S., Garg S.K., Singh C.S. Journal of Biological Sciences. 18(4): 323-328.
& Kanaujia R.S. (2008). Influence of different Singer R. (1943). Das System der Agaricales.
nitrogen rich supplements during cultivation of III. Annals of Mycology. 41: 1-189.
651
nguon tai.lieu . vn