- Trang Chủ
- Quản trị kinh doanh
- Giáo trình Tiếng Anh chuyên ngành (Nghề: Nghiệp vụ nhà hàng và Quản trị khách sạn - Trình độ Trung cấp) - Trường Cao đẳng Nghề An Giang
Xem mẫu
- ỦY BAN NHÂN DÂN TỈNH AN GIANG
TRƯỜNG CAO ĐẲNG NGHỀ AN GIANG
GIÁO TRÌNH
TIẾNG ANH CHUYÊN NGÀNH
NGHỀ : NGHIỆP VỤ NHÀ HÀNG -
QUẢN TRỊ KHÁCH SẠN
TRÌNH ĐỘ TRUNG CẤP
( Ban hành theo Quyết định số : /QĐ-CĐN ngày tháng năm 2012
của Hiệu trưởng trường Cao đẳng nghề An Giang)
An Giang – Năm 2018
- TRƯỜNG CAO ĐẲNG NGHỀ AN GIANG CỘNG HÒA XÃ HỘI CHỦ NGHĨA VIỆT NAM
KHOA SPGD NGHỀ NGHIỆP Độc lập – Tự do – Hạnh phúc
CHƯƠNG TRÌNH MÔN HOC
Tên môn học: TIẾNG ANH CHUYÊN NGÀNH 2 :
NGHIỆP VỤ NHÀ HÀNG – QUẢN TRỊ KHÁCH SẠN
Mã môn học: MH 12.2
Thời gian thực hiện môn học: 120giờ (Lý thuyết: 25 giờ; bài tập: 90giờ; Kiểm tra: 05)
Trình độ đào tạo: TRUNG CẤP - Hệ: 2 năm
I. VỊ TRÍ, TÍNH CHẤT MÔN HỌC:
1. Vị trí:
- Môn học tiếng Anh chuyên ngành nghiệp vụ nhà hàng nằm trong nhóm kiến thức cơ
sở chuyên ngành trong chương trình khung đào tạo trình độ trung cấp “nghiệp vụ nhà hàng –
Quản trị khách sạn ”. Môn này được bố trí giảng dạy sau môn Tiếng Anh cơ bản và TACN 1
nghiệp vụ nhà hàng – Quản trị khách sạn
2. Tính chất
- Tiếng Anh chuyên ngành nghiệp vụ nhà hàng là môn lý thuyết kết hợp với rèn luyện
kỹ năng Nghe-Nói-Đọc-Viết (Nghe-Nói là chủ yếu).
II. MỤC TIÊU CỦA MÔN HỌC:
Sau khi học xong Tiếng Anh chuyên ngành nghiệp vụ nhà hàng học sinh có thể:
1. Về kiến thức:
- Vận dụng được những từ những cấu trúc câu nói về chuyên ngành nghiệp vụ nhà hàng
2. Về kỹ năng:
- Sử dụng được ngôn ngữ trong giao tiếp khi tác nghiệp. Thực hiện tốt yêu cầu của
thực khách nhờ kỹ năng nghe hiểu tốt. Viết được và đọc hiểu tốt
3. Về năng lực tự chủ và trách nhiệm:
- Hưởng ứng tích cực những hoạt động nói tiếng Anh. Hợp tác tốt với bạn bè đồng
nghiệp trong quá trình thực hiện nghề nghiệp sau này.
III. NỘI DUNG MÔN HỌC:
1. Nội dung tổng quát và phân phối thời gian:
Thời gian
Số Thực Kiểm tra
Tên chương mục Tổng Lý
TT hành
số thuyết
Bài tập
CHUYÊN NGÀNH 2
11 Unit 6 21 5 16
Have you ever eaten snails?
The Present Perfect tense
12 Stop and check ( ôn tập & Kiểm tra) 3 2 1
13 Unit 7 21 5 16
Rump steak is tougher than fillet .
Comparatives - Superlatives
- 14 Stop and check ( ôn tập & Kiểm tra) 3 2 1
15 Unit 8 21 5 16
The steak is served with chips
The passives
16 Stop and check ( ôn tập & Kiểm tra) 3 2 1
17 Unit 9 21 5 16
If you like, I'll get the manager.
The Conditional sentences
18 Stop and check ( ôn tập & Kiểm tra) 3 2 1
19 Unit 10 21 5 16
Would you like some tea?
Polite offers and requests.
20 Stop and check ( ôn tập & Kiểm tra) 3 2 1
Cộng 120 25 90 5
2. Nội dung chi tiết:
CHUYÊN NGÀNH 2
Unit 6: HAVE YOU EVER EATEN SNAILS?
I.Mục tiêu: Nhằm trang bị cho người học một số kiến thức về từ vựng, cấu trúc ngữ pháp,
mẫu câu, rèn luyện kỹ năng nghe, nói, đọc, viết về phương pháp nấu ăn, cách sử dụng thì
hiện tại hoàn thành.
II. Nội dung:
1. Vocabulary: Methods of cooking. Thời gian: 2 giờ
2. Grammar: The Present Perfect Tense. Thời gian: 3 giờ
3. Practice: Thời gian: 10 giờ
- Talking about events in the past which have a strong connection with the Present.
- Choosing the correct sentences.
- Putting the verbs in the brackets into the correct form and tense.
- Asking the guests.
4. Listening - Speaking Thời gian: 6 giờ
STOP AND CHECK.
I. Mục tiêu:
- Nhằm ôn tập và hệ thống lại cho ngời học một số kiến thức về từ vựng, cấu trúc ngữ
pháp, mẫu câu, rèn luyện kỹ năng nghe, nói, đọc, viết đã được học, tiến hành kiểm tra đánh
giá.
II. Nội dung:
1. Revision: The Present Perfect Tense Thời gian: 1 giờ
2. Practice Thời gian: 1 giờ
3. Test Thời gian: 1 giờ
Unit 7: RUMP STEAK IS TOUGHER THAN FILLET.
I. Mục tiêu: Nhằm trang bị cho người học một số kiến thức về từ vựng, cấu trúc ngữ pháp,
mẫu câu, rèn luyện kỹ năng nghe, nói, đọc, viết về tính từ miêu tả đồ ăn và đồ uống, cách so
sánh hơn kém, so sánh nhất.
II. Nội dung:
1. Vocabulary: Adjectives describing food and wine. Thời gian: 2 giờ
2. Grammar: Thời gian: 3 giờ
a) Comparatives.
- Usage
- - Formation
b) Superlatives/so sánh nhất
- Usage
- Formation
3. Practice: Thời gian: 10 giờ
- Writing the Comparatives and Superlative form of adjectives.
- Making sentences with Comparatives and Superlatives.
- Matching the items with the adjectives.
- Completing sentences.
4. Listening - Speaking Thời gian: 6 giờ
STOP AND CHECK.
I. Mục tiêu:
- Nhằm ôn tập và hệ thống lại cho ngời học một số kiến thức về từ vựng, cấu trúc ngữ pháp, mẫu
câu, rèn luyện kỹ năng nghe, nói, đọc, viết đã đợc học, tiến hành kiểm tra đánh giá.
II. Nội dung:
1. Revision: Comparatives and Superlatives Thời gian: 1 giờ
2. Practice Thời gian: 1 giờ
3. Test Thời gian: 1 giờ
Unit 8: THE STEAK IS SERVED WITH CHIPS.
I. Mục tiêu: Nhằm trang bị cho người học một số kiến thức về từ vựng, cấu trúc ngữ pháp,
mẫu câu, rèn luyện kỹ năng nghe, nói, đọc, viết về thực phẩm và phương pháp nấu ăn, cách
sử dụng thể bị động, thể bị động ở hiện tại đơn và thể bị động ở quá khứ đơn.
II. Nội dung:
1. Vocabulary: Thời gian: 2 giờ
- Foodstuff.
- Methods of cooking.
2. Grammar: The passives Thời gian: 3 giờ
a) The Simple Present Passive.
- Definition.
- Formation : Positive sentence, Negative sentence, Questions.
b) The Simple Past Passive.
- Formation.
- Usage.
3. Practice: Thời gian: 10 giờ
- Making sentences with the Passives.
- Answering the guests' questions.
- Changing the active sentences into passive.
- Changing the passive sentences into active sentences.
- Rewriting sentences.
- Completing sentences.
- Making sentences.
- Asking the guests.
- Completing sentences.
4. Listening - Speaking Thời gian: 6 giờ
STOP AND CHECK.
I. Mục tiêu: Nhằm ôn tập và hệ thống lại cho ngời học một số kiến thức về từ vựng, cấu trúc ngữ
pháp, mẫu câu, rèn luyện kỹ năng nghe, nói, đọc, viết đã đợc học, tiến hành kiểm tra đánh giá.
- II. Nội dung:
1. Revision: The Simple Present Passive. Thời gian: 1 giờ
2. Practice Thời gian: 1 giờ
3. Test Thời gian: 1 giờ
Unit 9: IF YOU LIKE, I'LL GET THE MANAGER.
I.Mục tiêu: Nhằm trang bị cho người học một số kiến thức về từ vựng, cấu trúc ngữ pháp,
mẫu câu, rèn luyện kỹ năng nghe, nói, đọc, viết về thực phẩm, tính từ chỉ số lượng, cách sử
dụng câu điều kiện loại 1, câu điều kiện loại 2.
II. Nội dung:
1. Vocabulary: Thời gian: 2 giờ
+ Foodstuff (3)
+ Adjectives expressing quality.
2. Grammar: The Conditional Thời gian: 3 giờ
+ The First Conditional.
+ The Second Conditional.
3. Practice: Thời gian: 10 giờ
- Making the First Conditional sentences.
- Putting the verbs in brackets into the correct tense.
- Saying helping the guests.
- Completing sentences.
- Making the Second Conditional sentences.
- Giving the guests advice to choosing food.
- Choosing the correct sentences.
4. Listening - Speaking Thời gian: 6 giờ
STOP AND CHECK.
I. Mục tiêu: Nhằm ôn tập và hệ thống lại cho người học một số kiến thức về từ vựng, cấu
trúc ngữ pháp, mẫu câu, rèn luyện kỹ năng nghe, nói, đọc, viết đã được học, tiến hành kiểm
tra đánh giá.
II. Nội dung:
1. Revision: Conditional sentences. Thời gian: 1 giờ
2. Practice Thời gian: 1 giờ
3. Test Thời gian: 1 giờ
Unit 10: WOULD YOU LIKE SOME TEA?
I. Mục tiêu: Nhằm trang bị cho người học một số kiến thức về từ vựng, cấu trúc ngữ pháp,
mẫu câu, rèn luyện kỹ năng nghe, nói, đọc, viết về đồ ăn và đồ uống, các cách diễn tả yêu cầu
lịch sự.
II. Nội dung:
1. Vocabulary: Words related to Food and Drink. Thời gian: 2 giờ
2. Grammar: The ways to express a polite request. Thời gian: 3 giờ
- If ...will / would
- Can / Could/có thể
- Would/Bày tỏ điều thích hơn
- Need/Cần
- Will have to / Will get something done.
3. Practice: Thời gian 10 giờ
- Making polite requests or offers.
- Completing sentences.
- - Completing dialogues.
- Choosing the correct answers.
- Replying to the guests.
4. Listening - Speaking Thời gian: 6 giờ
STOP AND CHECK
I. Mục tiêu: Nhằm ôn tập và hệ thống lại cho người học một số kiến thức về từ vựng, cấu
trúc ngữ pháp, mẫu câu, rèn luyện kỹ năng nghe, nói, đọc, viết đã được học, tiến hành kiểm
tra đánh giá.
II. Nội dung:
1. Revision: The ways to express a polite request. Thời gian: 1 giờ
2. Practice Thời gian: 1 giờ
3. Test Thời gian: 1 giờ
IV. ĐIỀU KIỆN THỰC HIỆN MÔN HỌC:
1. Phòng học chuyên môn hóa/ nhà xưởng:
Phòng học lý thuyết thoáng mát, tiện nghi
2. Trang thiết bị, máy móc:
- Giấy, bút, băng, đĩa CD, tranh, poster
- Máy chiếu đa phương tiện, máy hát CD, máy vi tính.
3. Học liệu, dụng cụ, nguyên liệu:
- Tranh, ảnh, giáo cụ trực quan minh hoạ bài giảng.
4. Các điều kiện khác:
- Phòng LABS đủ điều kiện thực hành.
V. NỘI DUNG VÀ PHƯƠNG PHÁP ĐÁNH GIÁ:
1. Nội dung:
- Kiến thức:
- Từ vựng cơ bản của tiếng Anh chuyên nghề phục vụ nhà hàng – khách sạn.
- Cách sử dụng giới từ chỉ vị trí "at, on, under, in, above..."
- Cách sử dụng động từ khuyết thiếu "might, could, may, must, should".
- Các lời nói yêu cầu hay đề nghị một cách lịch sự.
- Sử dụng thành thạo những danh động từ.
- Sử dụng câu bị động khi giải thích với khách.
- Cách sử dụng chính xác các câu điều kiện.
- Kỹ năng:
- Rèn luyện được kỹ năng nghe, nói, đọc, viết tiếng Anh chuyên nghề.
- Sử dụng thành thạo các từ vựng và cấu trúc đã được học trong chương trình.
- Đọc và hiểu được các tài liệu, sách hướng dẫn chuyên nghề phục vụ nhà hàng – khách sạn.
- Năng lực tự chủ và trách nhiệm: Tự giác , yêu thích việc học và say mê thực hành nói
tiếng Anh hơn
2. Phương pháp:
- Sinh viên phải tham dự đủ 5 bài kiểm tra định kỳ cho mỗi chuyên ngành và bài thi cuối học
phần.
- Các bài kiểm tra bao gồm ít nhất 1 trong 4 kỹ năng (Đọc, Viết, Nghe, Nói).
- Điểm của các bài kiểm tra và điểm của cả học phần được tính theo thang điểm 10.
- Sinh viên đạt yêu cầu khi có trung bình điểm học phần lớn hơn hoặc bằng 5 (≥5) và bài
kiểm tra cuối kỳ lớn hơn hoặc bằng 5.
- Sinh viên chưa đạt yêu cầu được thi lại 1 lần, nếu vẫn không đạt, phải học lại cả học phần.
- VI. HƯỚNG DẪN THỰC HIÊN MÔN HỌC:
1. Phạm vi áp dụng môn học:
Chương trình này được sử dụng để giảng dạy cho trình độ Trung cấp nghề chuyên ngành
nghiệp vụ nhà hàng
2. Hướng dẫn về phương pháp giảng dạy môn học:
a) Đối với giáo viên, giảng viên;
Giáo viên được yêu cầu ít nhất phải có bằng cử nhân hoặc bằng cấp tương đương tính
theo kinh nghiệm dạy học trước đó.
- Sách, giáo trình và tài liệu tham khảo;
- Kế hoạch giáo viên, lịch trình giảng dạy và giáo án của giáo viên phải được rõ ràng, chi tiết.
b) Đối với học sinh
- Học sinh cần phải có đấy đủ dụng cụ và tài liêu học học tập
- Học và làm bài đầy đủ. Thường xuyên thực hành nghe, nói, viết và và đọc hiểu.
3. Những trọng tâm cần chú ý:
Preposition, modals, modifiers, gerunds, passive voice, conditional sentences, questions ...
4. Tài liệu cần tham khảo:
- Christopher St J Yates - May I help you? NXB Prentice Hall 1992
- Rod Revell and Trish Slot - Highly Recommended. NXB Oxford University, 1998.
- Kate . Schrago - English for hotel staff . NXB Biddles Ltd., Guildford, 1979.
- Leo Jones - Welcome! - NXB Cambridge University Press 1998.
An Giang, ngày 08 tháng 7 năm 2018
DUYỆT TRƯỞNG KHOA TỔ TRƯỞNG GIÁO VIÊN BIÊN SOẠN
Nguyễn Lộc Thủy Tiên
- MỤC LỤC
Đề mục Trang
LỜI NÓI ĐẦU
MỤC LỤC
UNIT 7: HAVE YOU EVER EATEN SNAILS? 1
UNIT 8: RUMP STEAK IS TOUGHER THAN FILLET 11
UNIT 9 : THE STEAK IS SERVED WITH CHIPS 22
UNIT 10: IF YOU LIKE, I’LL GET THE MANAGER 30
UNIT 11: WOULD YOU LIKE SOME TEA? 38
UNIT 12 : STOP AND CHECK 49
GLOSSARY 55
- UNIT 6
HAVE YOU EVER EATEN SNAILS?
VOCABULARY METHODS OF COOKING
Activity 1: Put the instructions for the recipe in the correct order. Explain your recipe to
your partner.
Mullet a la Martegale
Then pour on some olive oil.
Slice a lemon and place it on top of the fish.
First, wash, clean and dry the fish.
Season with salt and pepper.
Cook in the moderate over for 25 – 30 minutes.
Place the fish in an oiled dish with the tomato and onion.
Slice the tomato and chop the onion.
Activity 2: Listen to your partner’s recipe and take notes. Read your notes back to his / her
and check them.
More words to use
• Cooking methods • Kitchen ware
bake grill baking tin saucepan
barbecue poach flan / tart dish soufflé dish
boil roast frying pan stockpot
deep fry steam mixing bowl roasting tin
fry stew • Kitchen utensils
• Kitchen equipment balloon whisk food mixer
blender hob
garlic crusher ladle
deep fat fryer dishwasher
rolling pin sieve
toaster food processor
wooden spoon
heat lamp skillet
• Kitchen skills
freezer tin opener
beat blend
colander tray
cream fold
pepper mill casserole
stir whip
whisk stuff
garnish crush
-1-
- GRAMMAR
THE PRESENT PERFECT TENSE
The Present Perfect (have/has + past participle of the verbs) is used for actions not
yet finished, or not recently finished. Look out for key words just and yet which often
indicate the use of the Present Perfect.
Example: Have you ordered dishes yet?
The group from New Zealand has just arrived. They’re in reception.
The Present Perfect is used to talk about actions in the past that are not completed.
(Use the simple past to talk about actions in the past that are completed.)
Example: He’s not finished his breakfast.
He finished his breakfast at 1.00a.m.
Activity 1: Complete the sentences with the Present Perfect or Past Simple of the
verbs in brackets. Use short forms if appropriate.
1. A: …………….you ……………(whisk) the cream yet?
B: Yes, I ………………..(whisk) it after I chopped the fruit.
2. A: ………………the Malaysian group …………………….(check in) yet?
B: They ……………….(arrive) about an hour ago. They …………………(be) in their
room for half an hour.
3. A: ………………..Mr. and Mrs. Smith ………………(come) back yet?
B: No, they ……………… They ………………….(say) they would be back late.
Activity 2: Put the verbs into the correct tense (simple past or present perfect
simple).
1. Mother: I want to prepare dinner. (you/ wash) the dishes
yet?...........................................
2. Daughter: I (wash) ...................the dishes yesterday, but I (have/ not)
.............................the time yet to do it today.
3. Mother: (you/ do/ already) your homework? ...........................................
4. Daughter: No, I (come/ just) home from school. ...........................................
5. Mother: You (come) home from school two hours ago! ...........................................
6. Daughter: Well, but my friend Lucy (call) when I (arrive) ..........................................
and I (finish/ just) the phone call. ...........................................
7. Mother: (you/ see/ not) Lucy at school in the morning? ...........................................
2
- 8. Daughter: Yes, but we (have/ not) time to talk then. ...........................................
9. A: (you/ be / ever) to London? ...........................................
10. B: Yes, I (be) there three times. ...........................................
11. A: When (be) the last time you (be) there? ...........................................
12. B: Last summer. I (spend).................................. two weeks in Brighton with my
parents and we (go).................................... to London one weekend.
13. (you/ like) it? ...........................................
14. Oh yes. We really (have) a great time in London. ...........................................
15. Lucky you! I (be/ never) to London. ...........................................
Activity 3: Put the verbs into the correct tense (simple past or present perfect
simple).
1. A: (you/ try/ ever) haggis? ...........................................
2. B: Oh, yes!
3. A: How often (you/ eat) haggis yet? ...........................................
4. B: Two times exactly.
5. A: When (you/ eat/ first) haggis? ...........................................
6. B: That (be) in 2005. We (have) a Scottish festival in our town and they also (sell)
...................................traditional Scottish food. So I (buy) .................................. haggis.
7. A: (you/ like) it? ...........................................
8. B: It (be/ not) too bad. And I (know/ not) ..................................anything about haggis
then.
9. A: When (you/ find out)? ...........................................
10. B: When I (be)....................... in Scotland in 2007. I (go) ....................... to a
restaurant and (order) ....................... haggis. Afterwards, the waiter (tell) .......................
me about haggis: it's the heart, liver and lungs of a sheep, boiled in the animal's stomach.
Well, I (eat/ never) ....................... haggis again since then.
3
- PRACTICE
Activity 1: Asking questions. Look at these pictures and read the sentences Then
match the pictures with the correct sentences.
A. Have you seen the menu, sir? D. Have you finished, sir?
B. Have you lost the handbag, madam? E. Have you tasted the wine, sir?
C. Have you reserved a table, madam? F. Have you chosen the wine, madam?
Activity 2: Some more questions. Sometimes you want to ask your guests a question.
Write questions using Have or Has, like this:
Order a sweet?
Have you ordered a sweet, sir / madam?
1. Lose your wallet?
…………………………………………………………
2. Book a table?
…………………………………………………………
3. Choose the wine?
4
- ………………………………………………………….
4. Your son finish?
………………………………………………………….
5. Your guest come?
………………………………………………………….
6. Order a taxi?
………………………………………………………….
7. Collect all your luggage?
………………………………………………………….
8. See your information booklet?
………………………………………………………….
9. Leave it in your room?
………………………………………………………….
10. Make a reservation?
………………………………………………………….
Activity 3: What’s the best answer? Look at what these guests say to you. Then
choose the best answer from the table, like this:
I don’t smoke.
I’ve served a table in the no smoking area, sir / madam.
it for 6.30, sir.
a room overlooking the lake, madam.
ordered a message in reception, madam.
arranged the barman to charge everything to you, sir.
reserved a table by the window, madam.
put them up to your room, sir.
I’ve given for them to play it at 9.00, sir.
told your flight to AF 345, sir.
left you in the corner, sir.
sent the chef to prepare her meals specially, sir.
changed her your message, madam.
a special meal for him, madam.
1. I told you my wife needs special food, didn’t I?
……………………………………………………………………………
2. I asked for a room with a view.
5
- ……………………………………………………………………………
3. Have you contacted Mrs. Haynes?
……………………………………............................................................
4. Any news of my tickets?
……………………………………………………………………………
5. Did you arrange a taxi for us?
……………………………………………………………………………
6. Did you get those flowers?
……………………………………………………………………………
7. I want a table with a view.
……………………………………………………………………………
8. I asked for a nice, quiet table.
……………………………………………………………………………
9. Do my guests know that they should meet me here?
……………………………………………………………………………
10. This is our anniversary. Do the band know about the tune?
……………………………………………………………………………
11. You do know my husband needs special food.
……………………………………………………………………………
12. I don’t want my guests to pay for their drinks.
……………………………………………………………………………
READING
Activity 1: Rosa and Sam talk about the menu and put the sentences below into the
correct order.
Sam: Rosa, I’d like to put a new seafood dish on the menu. Any suggestions?
Rosa: What about a prawn dish or snails?
Sam: Well, snails are the cheapest seafood and I think our guests have a more
expensive taste than that.
Rosa: Yes, but their cheap price doesn’t mean they taste worse than any other
seafood. I think they’re tastier than oysters, for example.
Sam: I agree, but I still don’t think our customer will like snails.
Rosa: Scallops. What about scallops?
6
- Sam: Scallops, Uh... How do you prepare them?
Rosa: Well, first of all, you put them near the hot stove to open them up. Then you
remove their shells and wash them under cold water and swimmer them in a
little milk with sliced onion, herbs and seasoning or in white wine stock.
They’re delicious in mornay sauce and ...
Sam: Sounds great! But before we put them in the menu, why don’t you prepare
some for me to try. We could have dinner together at my place ...
Rosa: It’s OK Sam, I can do them for you here this afternoon.
a) Sam and Rosa talk about prices and quality.
b) Sam asks for suggestions about changes to the menu.
c) Rosa suggests another dish.
d) Sam invites Rosa for dinner.
e) Rosa suggests two dishes.
f) Rosa explains how to cook scallops.
Activity 2: Answer the questions.
1. What kind of dish does Sam want to put on the menu?
........................................................................................................................
2. Why are snails not popular with the guests?
........................................................................................................................
3. Which seafood do Sam and Rosa prefer to oysters?
........................................................................................................................
4. Who knows how to prepare scallops?
........................................................................................................................
5. When does Sam suggest they should try the scallops?
........................................................................................................................
6. How does Rosa answer Sam?
........................................................................................................................
Activity 3: Work with your partner, prepare a snail dish.
Cues:
- Have you ever eaten snails?
- How does it taste?
7
- - How do you prepare it?
- Could I try it?
- ..........
LISTENING
Activity 1 : Listen the chef Hung describing his favorite recipe. Fill in the blanks
with the best words from the box. Then listen again and check your answer.
boil drain chop season
remove combine soak wrap
Hi, my name is Hung, and I’m from Hanoi, and most favorite dish is “Steamed
snail in ginger leaves.” You ..........................1 the snails for two hours in salted water.
.......................2 them with citronella and ginger, then .....................3 the meat when done.
Then .....................4 the shells and set them aside. Finely ......................5 the snail meat
and combine it with chopped pork and mushrooms. .........................6 this mixture with a
dash of fish sauce and pepper, then ......................7 the mixture together with the pork
pate. .......................8 spoonfuls of this paste in ginger leaves and insert the leaves into the
snail shells for about 30 minutes. Serve the snails with a dipping sauce made from fish
sauce, lemon juice, sugar, sliced chili, and garlic. -mmm ... it’s really delicious.
Activity 2: I’d like to book a table. Listen to the phone call. Are the statements True or False?
1. The restaurant closes on Sundays True/False
2. The restaurant opens for lunch and dinner True/False
3. The restaurant serves lunch from 12 o’clock to 2 o’clock True/False
4. Mrs. Kruger wants to book a table for six True/False
5. The manager has a table for six at 8:00 on Saturday 24th September True/False
Activity 3: Listen again and complete the answers. Then match them to the questions
1. We open ........................ ........................... to............................
2. We close .......................... ...............................
3. We serve dinner.......................... .............................o’clock to...........................p.m.
4. We serve lunch ................ ...................o’clock to..........................o’clock.
5. I’m afraid ...................... .......................... ............................on Saturday 24th.
A. When do you close?
8
- B. I’d like to book a table for six on Saturday evening on 24th September, please.
C. what time do you serve dinner ?
D. What days do you open?
E. What time do you serve lunch?
FURTHER PRACTICE
SPEAKING
Activity 1: Match the words in column 1 with those in column 2 to make useful expression:
Column 1 Column 2
1. How many minutes A. shall we boil your eggs?
2. Would you like B. your eggs sunny – side up?
3. You may use this voucher C. for an American breakfast.
4. I’m afraid your order of eggs is not D. Could you pay for them separate,
covered by this voucher please?
5. I’m afraid all our English newspaper are E. I’ll bring an English newspaper immediately.
being read now F. We will bring you one when one is
available
Activity 2: Aroma works, in the restaurant in the Holiday Inn. Frankfurt. She must often
ask the guests questions. Complete her sentences below. Use these words
what when where how who
1. ..................would you like to sit, sir?
2. ..................would you like your steak done, madam?
3. ..................did you make your reservation, sir? Last night?
4. ..................time do you want your table for, madam?
5. ..................is your room number, sir?
6. ..................did you speak to about this, madam?
7. ..................many guests are you expecting, sir?
8. ..................would you like to pay, madam?
9. ..................would you like to drink, sir?
10. ..................did you leave your coat, madam? In the cloakroom?
9
- Activity 3: Match the following phrases with the right picture
1. here you are
2. With hot or cold drink?
3. How would you like your eggs?
4. fried eggs, sunny – side- up.
5. Black or white?
6. How about some Thai style rice porridge?
7. With jam or honey?
8. You have a choice of fresh fruit juice and cereal or eggs.
9. I’m afraid we haven’t got any sausages today
10.It’s a popular energy drink.
A C E G I
B D F H J
10
- UNIT 7
RUMP STEAK IS TOUGHER THAN FILLET
VOCABULARY
ADJECTIVES DESCRIBING FOOD AND WINE
Activity 1: Look at these food and drinks then and add them to the chart below.
Cheesecake grilled fish yogurt smoothies
Potato soup tiramisu potato salad
Spaghetti nachos iced coffee
Appetizers Main courses Side dishes Beverages Desserts
Activity 2: Join another pair. Compare your answer. Then discuss these questions.
11
- - Which foods and drinks are you unfamiliar with?
- Can any foods or drinks go under more than one column?
- Which of the foods Have you ever cooked or have tried? Did you like them?
Activity 3: Pair work. How can you describe the foods or drinks in part 1? Use the
words in the box. Can you think of other foods and drinks for each word?
Bitter bland rich salty sour spicy / hot sweet
Example:
Cheesecake is sweet and rich.
Another sweet food is …………………..
More words to use: Questions:
mild rather What does its taste like?
slightly quite What is it like?
very medium Is it very hot?
GRAMMAR
COMPARATIVES AND SUPERLATIVES
Activity 1: Look at these sentences and complete the information below.
a) Mussels are cheaper than oysters.
b) I think they’re tastier than oysters.
c) Our guests have more expensive tastes.
d) Mussels are the cheapest seafood.
e) Lobster is the most expensive seafood on the menu.
Comparative form Superlative form
one syllable adjectives _er + than … the + adj_est …
adjectives (two syllables) ending in _y _ier + than … the + adj_iest …
two or more syllable adjectives more + adj + than … the + most + adj
…
Be careful of these irregular comparative and superlative form.
good better the best
bad worse the worst
12
nguon tai.lieu . vn