Xem mẫu

  1. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 CẤP TỈNH THANH HÓA Năm học: 2019 - 2020 MÔN: TIẾNG ANH Thời gian : 150 phút (không kể thời gian giao đề) Đề thi gồm có 05 trang PART A: LISTENING (15 pts) Question I. Listen to the passage. Choose the best answer for each question below. You will listen twice. (5 pts) 1. How many percents do graduate schools in the United States increase in applications from international students this year? A. nineteen percents B. ninety percents C. nine percents D. one ninth percents 2. When are the increases the same as? A. two years ago B. seven years ago C. eleven years ago D. twenty- two years ago 3. Which countries showed the biggest increases in applications to enter master’s and doctoral programs this fall? A. China B. China, Mexico C. Mexico and Brazil D. China, Mexico and Brazil 4. Which is the top area of study for international students? A. Engine B. Business C. Engineering D. Engineer 5. Who made the survey? A. South Korea B. The Council of Graduate Schools C. India D. Brazil Question II. Listen to the passage about jeans. Decide whether the following statements are TRUE (T) or FALSE (F). You will listen twice. (5 pts) T F 1. The word jeans comes from a kind of material that was made in Asia. 2. The 1960s’ fashions were embroidered jeans, painted jeans and so on. 3. More and more people started wearing jeans because they became cheaper 1970s. 4. Jeans at last became low fashion clothing in the 1980s. 5. The sale of jeans stopped growing because the worldwide economic situation got worse in the 1990s. Question III. Listen and fill in the blanks with the words you hear. You will listen twice. (5 pts) Good morning. I hope you all had a good sleep. We are now ………(1)……… for Wanaka. We arrive at the first destination, Puzzling World at 9.30. The first puzzling ………(2)……… which welcomes you is the leaning Tower. When you get inside the spacious café, you will find yourself among various wooden puzzles and games. The Illusion Room is a must-see as there’s nothing else like it in the world. Puzzling World is possibly the most photographed attraction in New Zealand. 1
  2. At 12.30 we ………(3)………for Lake Wanaka, New Zealand’s ……….(4)…….largest lake. This “natural paradise” has something for everyone. Adventure lovers may follow the biking and walking ………(5)………. through the park. PART B: PHONETICS (5 pts) Question I: Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest in the same line. (3 pts) 1.A.sensitive B. benefit C. pretty D. remedy 2.A exhibition B. exhaust C. exhibit D. exist 3. A. food B. school C. tool D. good Question II: Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question. (2 pts) 1. A. intermediate B. documentary C. psychedelic D. communicate 2. A. exhibition B. precaution C. position D. selection PART C: VOCABULARY AND GRAMMAR (30 pts) Question I: Choose the most suitable word or phrase to complete each sentence. (10 pts) 1. 1. Let’s go somewhere for a drink, ______? A. shall we B. won’t we C. will we D. shan’t we 2. When we get to the park, there will be several places ______ we can have lunch. A. when B. what C. where D. which 3. In spite ______, he did not get the highest grade in the final exam. A. of his intelligence C. he was intelligent B. his intelligence D. of he was intelligent 4. The water supply of Hanoi was ______ off because the main underground pipeline supplying water from Da River in Hoa Binh to Hanoi burst. A. held B. paid C. handed D. cut 5. He took a lot of interest ______ our work and he promised to help us ______ any troubles. A. for / from B. about / at C. in / with D. for / on 6. The greatest ______ between fresh water and seawater lies in its concentration of salt. A. difference is B. difference C. is a difference D. difference that 7. It is ______ that about 700 deer have been killed in the last few years due to their horns. A. estimated B. grown C. declined D. damaged 8. How are you ______ on with your work? - It is OK. A. calling B. looking C. laying D. getting 9. During the interview, you should speak ______. A. slowly and clearly B. slow and clearly C. slowly and clear D. slow and clear 10. Not until darkness fell ______ he hadn’t done half of his work. A. that he realized B. did he realize C. didn’t he realize D. that he didn’t realize Question II: Give the correct form of the word in brackets to complete the sentence. (10 pts) 1. Going to university has made her more ____________ (confide) 2. Teachers must keep a record of students'____________ (attend) 3. They are thinking of the ____________ of travelling abroad this summer. (attract) 4. Daisy has fulfilled all the____________ for graduation. (require) 5. An____________ is a student in a college or university who has not (graduate) received a degree yet. 6. You should make____________ for the wishes of others. (allow) 2
  3. 7. He was paid for the_____________ he worked. (time) 8. Red Cross chapters provide______________ services to help people within (human) communities lead safer, healthier, more self-reliant lives. 9. The practice of____________ helps maintain an adequate supply of timber (forest) for the manufacture of paper and other wood products 10. ____________ banks traditionally served businesses, but they now meet the (commerce) financial needs of individuals as well. Question III: Use the correct forms of the verbs in the brackets to complete the sentences.(10 pts) 1. What do you think the children (do) ......................when we get home ? 2. I was terribly disappointed (discover) ......................that he (lie) ......................to me. 3. Nothing (give) ......................to you if you (not study) ......................hard. 4. We (tell) ......................not to go out at night recently. 5. “I left a cake on the desk but now it’s gone. What happened to it?” – “I don’t know. One of the children (eat) ......................it”. 6. The ideas (present) ......................in this book are not really interesting. 7. Scarcely she (leave) ......................... the office when they arrived. 8. Should you agree to help us with the housework, we (finish) ......................everything on. PART D: READING COMPREHENSION (30 pts) Question I: Read the following passage and fill in each numbered gap with ONE suitable word to complete it (10pts) Maybe you recycle cans, glass, and paper. Do you know that nature recycles, too? One of the nature (1) _______ is water. Water goes from oceans, lakes, and rivers into the air. Water falls from the air as (2) _______ or snow. Rain and snow eventually find their way back to the oceans. Nature’s recycling program for water is (3) _______ the water cycle. The water cycle has four stages: storage, evaporation, precipitation, and runoff. Water on Earth gets stored in oceans, lakes, rivers, ice, and even underground. Water goes from storage into the atmosphere by a process called (4)______ . When water evaporates, it changes from a liquid (5) _______ a gas, called water vapor. Water vapor goes up into (6) _______ atmosphere. Water returns to the Earth as precipitation in rain or snow by changing into drops of water when the air (7) _______ cold enough. Clouds are collections of water droplets. Most precipitation falls into the oceans and goes right back into storage. Water that falls (8)_______ land always flows from (9) _______ places to lower ones. This flow is called runoff. Water from land flows into streams. Streams join (10) _______ to make rivers and eventually the water flows into storage in the oceans. Then the water cycle starts all over again. Question II: Read the following passage and then choose the most suitable word or phrase for each space. (10 pts) It is easy in these days for a boy or a girl to have a book to enjoy. Today books are light and (1) . . . . . . . . . . Try to imagine a time when there were no books. There was (2) . . . . . . . .. . a time. When man first began to draw, he used the walls of his caves; later he made marks on (3) . . . . . . . . . . . . . other objects such as large pieces of stone and bricks of clay. (4) . . . . . . . . . . . . time, man thought of using the smooth sides of animal hides to write on. You see, paper did not yet exist. Without paper, books (5) . . . . . . . . . . . . . . we know them could not be made. Paper was first produced by the Egyptian many hundreds of years ago. At that time there grew in the valley of the Nile River in Egypt a reedy plant (6) . . . . . . . . . . . . . the papyrus. In endeavoring to find material suitable (7) . . . . . . . . . . . . . . . writing, the Egyptian found a (8) . . . . . . . . . . . . . to use this plant. The stem of the plant, especially its center or pith, was cut up and laid out in layers which were processed by soaking, pounding, and drying into thin, flexible, writing (9) . . . . . . . . . . . . . . . A wonderful development of great importance to mankind had been (10) . . . . . . . . . 3
  4. 1. A. portable B. transferable C. moveable D. transportable 2. A. in fact B. really C. such D. indeed 3. A. endless B. variety C. numerate D. numerous 4. A. Without B. With C. In D. On 5. A. as B. like C. which D. that 6. A. called B. calling C. known D. addressed 7. A. with B. for C. of D. in 8. A. method B. way C. technique D. manner 9. A. plates B. sheets C. blocks D. patches 10. A. made B. reached C. done D. realized Question III: Read the passage and choose the best answers to questions below. (10 pts) The growth of cities, the construction of hundreds of new factories, and the spread of railroads in the United States before 1850 had increased the need for better illumination. But the lighting in American homes had improved very little over that of ancient times. Through the colonial period, homes were lit with tallow candles or with a lamp of the kind used in ancient Rome-a dish of fish oil or other animal or vegetable oil in which a twisted rag served as a wick. Some people used lard, but they had to heat charcoal underneath to keep it soft and burnable. The sperm whale provided superior burning oil, but this was expensive. In 1830 a new substance called "camphene" was patented, and it proved to be an remained expensive, had an unpleasant odor, and also was dangerously explosive. Between 1830 and 1850 it seemed that the only hope for cheaper illumination in the United States was the wider use of gas. In the 1840s American gas manufacturers adopted improved British techniques for producing illuminating gas from coal. But the expense of piping gas to the consumer remained so high that until mid- century gas lighting was feasible only in urban areas, and only for public buildings for the wealthy. In 1854 a Canadian doctor, Abraham Gesner, patented a process for distilling a pitch like mineral found in New Brunswick and Nova Scotia that produced illuminating gas and an oil that he called "kerosene" (from "keros", the Greek word for wax, and "ene" because it resembled camphene). Kerosene, though cheaper than camphene, had an unpleasant odor, and Gesner never made his fortune from it. But Gesner had aroused a new hope for making illuminating oil from a product coming out of North American mines. 1. Which of the following is NOT mentioned as a reason why better lighting had become necessary by the mid- nineteenth century? A. development of railroads B. demand for better medical facilities C. increases in the number of new factories D. growth of cities 2. The phrase "served as" inline 5 is closest meaning to ___________. A. differed from B. functioned as C. rested upon D. reacted to 3. The word "this" in line 7 refers to ___________. A. lard B. charcoal C. wick D. oil 4. Which of the following is NOT mentioned as a disadvantage of camphene? A. high cost B. bad smell C. potential to explode D. greasy texture 5. What can be inferred about the illuminating gas described in the paragraph? A. It was first developed in the United States. B. It was not allowed to be used in public buildings, C. It was not widely available until mid- century. D. It had an unpleasant smell. 6. The word "resembled" in line 17 is closest in meaning to____. A. was similar to B. cost the same as C. was made from D. sounded like 7. According to the passage, what advantage did the kerosene patented by Gesner have over camphene? A. Kerosene had a more pleasant smell. B. Kerosene was less expensive. C. Kerosene burned more brightly. D. Kerosene was safer to use. 4
  5. 8. The word "it" in line 18 refers to_____. A. fortune B. odor C. camphene D. kerosene 9. Which of the following best describes the organization of the passage? A. A description of events in chronological order B. A comparison of two events C. An analysis of scientific findings D. The statement of a theory and possible explanations 10. Where in the passage does the author mention the origin of a word? A. Lines 4-6 B. Lines 7-8 C. Lines 12-13 D. Lines 14-17 PART E: WRITING (20 pts) Question I: Complete each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed above it. (5 pts) 1. It’s not a good idea to travel during the rush hour. It’s better to avoid …………………………………………………….. 2. People think that the owner of that house is abroad The owner …………………………………………………….. 3. She didn’t know the way, so she asked a policeman. Not …………………………………………………….. 4. The baby cries because the lion looks fierce. The baby cries because of …………………………………………………….. 5. I tried as hard as I could, but I just couldn’t get the money. No matter …………………………………………………….. Question II: Use the word given to complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence. Do not change the word given. (5 pts) 1. It took two hours to fly from Hanoi to Ho Chi Minh city. (FLIGHT) → It. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2. I haven’t decided whether to move or not yet. (MADE) → I haven’t . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3. At the moment I can’t afford to buy a new car. (QUESTION)  At the moment . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4. You must do exactly what the teacher tells you.( CARRY) → You must . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .instructions exactly. 5. When they broke the news, she stayed perfectly calm and controlled. (NOT……HAIR)  When they broke the news, . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Question III. Write a paragraph about 120 words to give your opinion on the following topic (10 points). “Secondary school students shouldn’t use mobile phones” ----------------- THE END ----------------- Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm. Họ tên thí sinh: .............................................Phòng thi số:..........Số báo danh:............. Chữ ký của giám thị số 1: ………………………….. Chữ ký của giám thị số 2: ………………………….. 5
  6. SỞ GIÁO DỤC ĐÀO TẠO ĐÁP ÁN VÀ HƯỚNG DẪN CHẤM THANH HÓA ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 CẤP TỈNH Năm học: 2019 - 2020 MÔN: TIẾNG ANH I. ĐÁP ÁN PART A: LISTENING (15 pts) Question I. Listen to the passage. Choose the best answer for each question below. (5 pts) 1. C 2. A 3. D 4. C 5. B Question II. Listen to the passage about jeans. Decide whether the following statements are TRUE (T) or FALSE (F). You will listen twice. (5 pts) 1. F 2. T 3. T 4. F 5. T Question III. Listen and fill in the blanks with the words you hear. You will listen twice. (10pts) 1. heading 2. thing 3. leave 4. fourth 5. tracks PART B: PHONETICS (5 pts) Question I: Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest in the same line. (2 pts) 1. C 2. A 3. D Question II: Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question. (3 pts) 1. D 2.A PART C: VOCABULARY AND GRAMMAR (30 pts) Question I: Choose the most suitable word or phrase to complete each sentence. (10 pts) 1A 2C 3A 4D 5C 6B 7A 8D 9A 10B Question II: Give the correct form of the word in brackets to complete the sentence. (10 pts) 1. confident 2. attendances 3. attractiveness 4. requirements 5. undergraduate 6. allowance 7. overtime 8. humanitarian 9. forestry 10. Commercial Question III: Use the correct forms of the verbs in the brackets to complete the sentences.(10 pts) 1. will be doing/ are doing 2. to discover ............ had lied 3. will be given ..........don’t study 4. have been told 5. may/might have eaten 6. presented 6
  7. 7. had she left 8. will finish PART D: READING COMPREHENSION (30 pts) Question I: Read the following passage and fill in each numbered gap with ONE suitable word to complete it (10pts) 1. recycles 2. rain 3. called 4. evaporation 5. into 6. the 7. gets / is 8. on 9. high 10. together Question II: Read the following passage and then choose the most suitable word or phrase for each space. (10 pts) 1. A 2. C 3. D 4.C 5. A 6. A 7. B 8. B 9. B 10. A Question III: Read the passage and choose the best answers to questions below. (10 pts) 1. B 2. B 3. D 4. D 5. C 6. B 7. B 8. D 9. A 10. D PART E: WRITING (20 pts) Question I: Complete each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed above it. (5 pts) 1. It’s better to avoid traveling during the rush hour. 2. The owner of that house is thought to be abroad. 3. Not knowing the way, she asked a policeman 4. The baby cries because of the fierceness of the lion. /because of the fact that…. 5. No matter how hard I tried, I just couldn’t get the money. Question II: Use the word given to complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence Do not change the word given. (5 pts) 1. It was a two- hour flight from Hanoi to Ho Chi Minh city. 2. I haven’t made up my mind whether to move or not yet. 3. At the moment my buying a new car is out of the question. 4 . You must carry out the teacher’s instructions exactly. 5. When they broke the news, she did not turn a hair. Question III. Write a paragraph about 120 words to give your opinion on the following topic (10 points). “Secondary school students shouldn’t use mobile phones” 1.Format: (3 points) The paragraph should have 3 parts: a. Introduction: a topic sentence in which students should express their opinion whether they agree or not with the given topic. b. Body: Students should give advantages of mobile phones to secondary school students if they don’t agree with the topic or disadvantages of mobile phones to secondary school students if they agree with the topic. c. Conclusion (summary of the main advantages or disadvantages of mobile phones to secondary school students, students’ opinion on the topic) 2. Content (4 points) SS should give specific advantages or disadvantages of mobile phones to secondary school students: 7
  8. * Some suggested advantages: - Mobile phones can help secondary school students keep in touch with family and friends in a quick and convenient way. - Mobile phones can help secondary school students to relax after hard-studying hours by listening to music, playing games….. - Mobile phones connected to the Internet can help secondary school students find useful information quickly and easily and save information for a long time. - Mobile phones can help secondary school students have more friends. * Some suggested disadvantages: - secondary school students can spend too much time or money on mobile phones and ignore their study. - Mobile phones connected to the Internet can provide secondary school students with bad information. - Some games on mobile phones can be addictive. 3. Language (3 points) (Grammatical accuracy, wide range of vocabularies and structures) II. HƯỚNG DẪN CHẤM Bài thi chấm theo thang điểm: 20 (Điểm bài thi làm tròn đến 0,2) Tổng số điểm thí sinh làm đúng Điểm bài thi = --------------------------------------- 5 ___THE END___ 8