Xem mẫu

  1. UBND HUYỆN PHÚC THỌ ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP HUYỆN PHÒNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO Năm học: 2019 – 2020 Môn: Tiếng Anh 9 ĐỀ CHÍNH THỨC Thời gian: 150 phút (Không kể giao đề) (Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này (Đề thi có 06 trang) và không được sử dụng bất cứ tài liệu nào) Điểm của bài thi Họ tên và chữ ký Số phách Bằng số Bằng chữ Giám khảo số 1 Giám khảo số 2 ……….…… ……………………… …………………………… ………….……………… A. LISTENING (3.0 pts) I. You will hear a conversation between a bank clerk called Janet and a man who is asking for information on investing money. For each question, fill in each numbered space with NO MORE THAN THREE WORDS. City Bank Customer Service Log Customer name: David (1) ........................... Phone: (2) ........................... Date of birth: (3) ........................... Customer’s Term Deposit details: Amount: (4) $……………….. Term: 180 days Interest rate: (5) ....................... per annum Current Term Deposit interest rates: 1 year 3.65 % per annum 2 years (6) ........................... % per annum Minimum deposit: (7) $........................... Your answers 1. ............................. 2. ............................. 3. ............................. 4. ........................... 5. .............................. 6. .............................. 7. .............................. II. You’ll hear a number of recordings and you’ll have to answer the questions as you hear by choosing A, B, C or D. 8. The September Celebration day is held … A. five times a year to honour the city B. on the park’s important birthday C. to remember the history of the park D. on the park’s important birthday 9. The park was first built in _____ A. 1955 B. 1979 C. the 1990s D. the 1980s 10. The park still uses … A. a children’s play area B. a petting zoo C. two of the early rides D. a place of interest 11. The Hurricane roller-coaster is … A. tall and made of wood B. designed for smaller children C. very fast and exciting D. not as furious as foretold 12. The rides with a height limit are coded … A. yellow B. blue C. black D. red Your answers 8. ........... 9. ............ 10. .......... 11. ......... 12. ......... Trang 1
  2. B. PHONETICS (2.0 pts) I. Choose one word that has the underlined part pronounced differently from others 1. A. together B. nothing C. southern D. there 2. A. hatred B. cleaned C. raised D. ploughed 3. A. pollution B. innovation C. conserve D. object 4. A. urban B. multicultural C. stuck D. rubber Your answers: 1. .................. 2. .................. 3. .................. 4. .................. II. Choose the word whose stress pattern is placed differently from that of the others. 1. A. concentrate B. adulthood C. cognitive D. adolescence 2. A. fabulous B. peacefully C. indicator D. artisan 3. A. natural B. potential C. cultural D. various 4. A. necessity B. recognition C. independence D. destination Your answers: 1. .................. 2. .................. 3. .................. 4. .................. C. VOCABULARY AND GRAMMAR (4.5 pts) I. Choose the best answer to complete the following sentences (2.5 pts) 1. He gave ________________________. A. to the class a tough assignment B. the class a tough assignment C. a tough assignment for the class D. an assignment very tough to the class 2. Those students do not like to read novels _________ test books. A. in any case B. forgetting about C. leaving out of the question D. much less 3. He ____________ looked forward to the new venture. A. eagerly B. with great eagerness C. eagernessly D. in a state of increasing eagerness 4. John has not been able to recall where ____________________. A. does the girl B. she lives C. did she live D. lived the girl 5. The sapphire's transparency to ultraviolet and infrared radiation makes_____ in optical instruments. A. it is of use B. it uses C. it a useful D. it useful 6. He never __________ the kids when they were little. A. bathe B. bathed C. bath D. had a bath 7. Harry: “Can I try your new camera, Judy?” – Judy: “_______” A. I’m sorry. I can’t. Let’s go now B. I’m sorry. I’m home late C. Sure. I’d love to D. But please be careful with it 8. Not until Kentucky's Mammoth Cave had been completely explored in 1972 _____. A. when was its full extent realized B. that its full extent realized C. was its full extent realized D. the realization of its full extent 9. I feel sick now. I wish I _______ so much cake. A. not ate B. didn’t eat C. hadn’t eaten D. wouldn’t have eaten 10. We usually write to each other _______. A. every two weeks B. every week twice C. two every week D. none is correct Your 1. ................ 2. ................. 3. ................. 4. ................. 5. ................. answers: 6. ................. 7. ................. 8. ................. 9. .................. 10. ................ Trang 2
  3. II. Complete the sentences with a suitable preposition (1.0 pts) 1. Put matches _____ of children’s reach. 2. Students should aim to become more independent _____ their teachers. 3. How can Jane love Jim? They have nothing ______ common. 4. Conical hat making in the village has been passed _____from generations to generations Your answers 1................... 2.................. 3.................. 4................... III. Supply the appropriate form of the words in the brackets (1.0 pts) 1. We were impressed by a wide ___ of marble sculptures in Non Nuoc village. (vary) 2. He decided to give up gymnastics because of his serious ___. (injure) 3. The outdoor food markets in Hanoi are fun and ___. (afford) 4. During adolescence, you’ll feel you want more ___ and responsibility. (depend) Your answers 1.......................... 2....................... 3....................... 4........................ C. READING (6.5 pts) I. Choose the best word (A,B,C or D) that best fits each space in the passage (2.0 pts) Cyclo - a breath in Vietnamese life It is just simple and ordinary as its (1). No noisy sound from engines, no obscure smoke and no spending too much for commuting. From a long time (2), Vietnamese people have thought of the cyclo as a familiar means of transportation when going out. It is not only close-knit to Vietnamese but also connected strongly with the foreigners as all of them were attracted by this (3) means at the first time visiting Vietnam. The cyclo has existed for a long time in Vietnamese life, become quite and necessary as the breath in a body. Not only the Vietnamese feel close to cyclo, foreigners are also (4) by this unique vehicle. You will be fond of sitting on the cyclo for sightseeing tour around Sword Lake or a round on the streets, particularly Tran Phu Street at sunset. Then, you can take a full (5) of Vietnam's water and mountains into your eyes and your minds either. Besides, you can traverse shady streets perfumed with the scent of Hanoi flower or (6) dreamy and peaceful photos in the ancient citadel. In big cities, there are even more cyclos on the streets. Vietnam is (7) more and more modern; however, cyclo still survives through the time and has a stand in the minds of the residents, (8), the ladies due to its carefree and gentle manner among the crowded towns and cities. 1. A. presence B. judgment C. performance D. appearance 2. A. ago B. since C. in D. for 3. A. special B. only C. unique D. typical 4. A. impress B. impressed C. impressive D. impression 5. A. view B. sight C. sought D. scenery 6. A. have B. get C. take D. do 7. A. getting B. becoming C. geting D. A&B are correct 8. A. particular B. especially C. normally D. usually Your 1. .................. 2. .................. 3. .................. 4. .................. answers 5. .................. 6. .................. 7. .................. 8. .................. Trang 3
  4. II. Read the passage below and choose the best answer from A, B, C, or D (1.5 pts) Moonshine The band Moonshine released their third CD last week. ‘Here again’ is a follow-up to ‘The Waves’. There have been a few changes since the last CD, with Tom Wilcott on bass guitar replacing Simon Vee, who left the band last year, and the arrival of Tom Simpson on drums. It is clear from the first song on the CD, which is a dance tune, that the band is no longer going to concentrate on slow songs. The second tune is also a dance tune and is even louder and heavier. Most later tracks are in the band’s more usual slow style. These two tracks will certainly come as a surprise to many fans. Either of them could easily become a hit single though, because they are excellent. Singer Rob Letchford gets a chance to really show how good he is, reaching each note perfectly. Fans should be grateful he recorded the songs for the album before he had trouble with his throat. This has resulted in the band having to cancel their next tour. (Anyone who has bought tickets need not worry as all the concerts will be rearranged as soon as Rob has recovered.) On this CD, Moonshine show they can produce perfect music in a variety of styles, from the slow ones we are familiar with to the ones that will keep your feet tapping. I did feel, though, that they put their best songs at the beginning and the last few tracks were not of quite the same quality. Despite this, ‘Here again’ is certain to be a big hit and bring more success to this band. 1. What is the writer trying to do? A. make suggestions about how a band could improve B. offer his opinion of a band’s new CD C. give information about the members of a band D. explain why a CD has been so successful 2. What does the writer say about the two songs at the beginning of the CD? A. They are unlike the songs the band normally performs. B. They are similar to other songs on the CD. C. They may not be enjoyed as much as other songs on the CD. D. They are too loud and heavy. 3. What does the writer tell us about Rob Letchford? A. He was not at his best when he recorded the CD. B. He is unable to do any more performances. C. He has become unwell since making the CD. D. He will not appear at some performances with the band. 4. What conclusion does the writer come to about the CD? A. He enjoyed the slow songs in particular. B. He prefers some of their earlier CDs. C. He thinks some of the songs may become annoying. D. He feels the songs at the end are less good. 5. Which of the following did a fan say about the CD? A. I’m so pleased the band have made a CD with all their best hits. I love their music, so I know all these songs and can sing along to them. B. This CD is better than the last one because it’s got some dance tunes on it as well Trang 4
  5. as some lovely slow tunes. C. I saw the band perform this CD recently at a concert so I went and bought it immediately. D. The members of this band haven’t changed since they started and this CD shows how they have learnt to produce an amazing sound together. 6. The word them can be best replaced by____ A. the band B. the tunes C. the drums D. the tracks Your answers 1. ........... 2. ............ 3. .......... 4. ......... 5. ......... 6. ......... III. Complete the passage with one word only in each numbered blank (1.5 pts) The skywalk The Grand Canyon in the United States was created by the River Colorado. People visit the Grand Canyon Park (1) go walking and running but mainly to look at the view. It is a wonderful view made even better by the Skywalk. The distance (2) the Skywalk to the bottom of the Grand Canyon is 1219 meters. It is a platform (3) walls and floor are built of glass (4) that you can see the beautiful rocks of the canyon. Up to 120 people are allowed to stand on it at the same time. It opened in 2007 and since then thousands of people have used it. You have to (5) special covers over your shoes to avoid scratching the glass beneath your feet. Walking onto the Skywalk makes you (6) like a bird floating high up in the air. 1. ............................ 2. ............................. 3. ............................. Your answers 4. ............................ 5. ............................ 6. ............................. IV. Rearrange the sentences to make an article by writing the correct number (1-5) in each blank (1.5 pts) Vietnamese singer’s MV sets world record A. It was also ranked 14th in YouTube’s most-viewed videos in the world. B. In nearly three hours, the video drew 1 million likes on the video-sharing platform YouTube, the fastest of its kind in V-pop. C. The song’s video was shot in Los Angeles, the US, featuring famous rapper Snoop Dogg. According to Metub Network, a digital entertainment company and YouTube multi-channel network (YouTube MCN) in Vietnam, the video also ranked first in most- searched in Vietnam, second in Canada, fifth in South Korea, and ninth in the US. D. In addition, it triumphed in most viewed videos within the first 24 hours recorded on Monday with nearly 12 million views and more than 1.2 million likes, winning over various videos by foreign artists. E. The latest music video “Hay trao cho anh” (Give It to Me) by Vietnamese pop singer Son Tung M-TP has set various world records since its release on Monday. F. It reached a new record in Vietnam after attracting one million views on YouTube, eight minutes after its release on July 1. Your answers 1............. 2............. 3............. 4.............. 5............. 6............. D. WRITING (4.0 pts) I. Complete the second sentence so that it has the same meaning to the first (1.0 pt) 1. While I strongly disapprove of your behavior, I will help you this time. - Despite……………………………………………………………………………………. 2. He has tried to lose weight before. Trang 5
  6. - It isn’t…………………………………………………………………………………… 3. School uniforms must be worn at all time. - Pupils……………………………………………………………………………………… 4. I lived in Nha Trang once, but I don’t any more. - I used …………………………………………………………………………………… II. Complete the second sentence so that it has the similar meaning to the first sentence using the word given. Do not change the word given (1.0 pt) 1. I haven’t decided whether to move or not yet. (made) - I…………………………………………………or not yet. 2. It was a two – hour flight from Hanoi to Ho Chi Minh City. (fly) - It………………………………………………………… to Ho Chi Minh City 3. “You’d better not lend that man any more money, Mary” said John. (advise) - John …………………………………………any more money. 4. I never forget to ring my mother every day. (without) - I ring……………………………………………………………... III. Write a paragraph of about 120 words discussing the advantages and disadvantages of living in the city (2.0 pts) Notes: Don’t show any personal information in your writing (your name; your school …..) .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................. The end Trang 6
  7. UBND HUYỆN PHÚC THỌ HƯỚNG DẪN CHẤM PHÒNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 MÔN: TIẾNG ANH A. LISTENING (3.0 pts) I. You will hear a woman talking on the radio about a new sports center. For each question, fill in each numbered space with NO MORE THAN THREE WORDS. 1. Marshall 2. 023561055 3. 18 Feb, 1968 4. 18,000/ 18 thousand 5. 3.45 6. 3.85 7. 20,000/ 20 thousand II. You’ll hear a number of recordings and you’ll have to answer the questions as you hear by choosing A, B, C or D. 8. C 9. B 10. B 11. A 12. C B. PHONETICS (2.0 pts) I. Choose one word that has the underlined part pronounced differently from others 1. B 2. A 3. D 4. A II. Choose the word whose stress pattern is placed differently from that of the others. 1. D 2. D 3. B 4. A C. VOCABULARY AND GRAMMAR (4.5 pts) I. Choose the best answer to complete the following sentences (2. 5 pts) 1. B 2. D 3. A 4. D 5. D 6. B 7. D 8. C 9. C 10. A II. Complete the sentences with a suitable preposition (1.0 pts) 1. 2 3 4. Out Of in down III. Supply the appropriate form of the words in the brackets (1.0 pts) 1. variety 2. injury 3. affordable 4. independence C. READING (6.5 pts) I. Choose the best word (A,B,C or D) that best fits each space in the passage (2pts) 1. D 2. A 3. C 4. B 5. A 6. C 7. D 8. B II. Read the passage below and choose the best answer from A, B, C, or D (1.5 pts) Trang 7
  8. 1. B 2. A 3. C 4. D 5. B 6. D III. Complete the passage with one word only in each numbered blank (1.5 pts) 1. to 2. from 3. whose 4. so 5. wear 6. feel IV. Rearrange the sentences to make an article by writing the correct number (1-5) in each blank (1.5 pts) 1 2 3 4 5 6 E F B D C A D. WRITING (4.0 pts) I. Complete the second sentence so that it has the same meaning to the first (1pt) 1. Despite my strong disapproval of your behavior/ strongly disapproving of your behavior, I will help you this time. 2. It isn’t his first time to try to lose weight. 3. Pupils must wear uniforms at all time/ Pupils must always wear school uniforms. 4. I used to live in Nha Trang. II. Complete the second sentence so that it has the similar meaning to the first sentence using the word given. Do not change the word given (1.0 pt) 1. Haven’t made up my mind whether to move 2. Took me/ us two hours to fly from Hanoi 3. Advised Mary not to lend that man 4. My mother every day without fail III. Writing.(2.0 pts) The mark given to this part is based on the following scheme: - Content: (50% of the total mark) - Organization and presentation: (20% of the total mark) - Language: (20% of the total mark) - Handwriting, punctuation and spelling: (10% of the total mark) The end Trang 8