Xem mẫu

  1. PHÒNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO PHÙ NINH Họ và tên thí sinh: ……………………….......….…..... SỐ PHÁCH THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP HUYỆN Sinh ngày: ……/……/20..... (do Chủ tịch Môn: Tiếng Anh 9 – Năm học 2019 - 2020 HĐ chấm (Thời gian làm bài: 120', không kể thời gian giao đề) Học sinh trường THCS: ghi) …….........……. Đề thi có 06 trang Số báo danh Giám thị 1: …………………………………. Giám thị 2: ………………………………. BÀI THI CHỌN HỌC SINH GIỎI Môn: Tiếng Anh 9 (1) – Năm học 2019-2020 SỐ PHÁCH Giám khảo 2: Điểm: Bằng số: .............................................. ……………………………. Giám Bằng chữ:........................................................ khảo 2: ……………………………. SECTION 1. LISTENING I. Part 1: (10 points) Listen and check your understanding by choosing TRUE or FALSE for each statement. You will hear the recording twice. The statements 1. There are two customers eating together. 2. The two customers order the same starter. 3. Both customers order the Thai chicken for their main course. 4. The customers order soft drinks. 5. Both customers order a dessert. Write your answers here: 1. ___________ 2. ___________ 3. ___________ 4. ___________ 5. ___________ II. Part 2: (10 points) Complete the notes below. Write NO MORE THAN TWO WORDS OR NUMBERS for each answer. You will hear the recording twice. Questions: transport from Bayswater Express train leaves at (1) ……………………. Nearest station is (2) ……………………. Number 706 bus goes to (3) ……………………. Number (4) ……………………. bus goes to station Earlier bus leaves at (5) ……………………. Write your answers here: 1. ___________ 2. ___________ 3. ___________ 4. ___________ 5. ___________ Page 1/
  2. SECTION 2. PHONETICS III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. Write your answers in the space provided. (10 points) 1. A. food B. school C. tool D. good 2. A. border B. torch C. morning D. forget 3. A. housed B. preserved C. crooked D. raised 4. A. species B. pollute C. accept D. receipt 5. A. mouths B. paths C. months D. wreaths Write your answers (A, B, C or D) here: 1. ___________ 2. ___________ 3. ___________ 4. ___________ 5. ___________ IV. Choose the word whose stress pattern is different from the other three of the group. Write your answers in the space provided. (10 points) 1. A. tomorrow B. important C. mystery D. however 2. A. language B. advice C. summer D. region 3. A. fashion B. pattern C. symbol D. design 4. A. understand B. engineer C. Vietnamese D. adventure 5. A. laboratory B. electricity C. education D. mathematics Write your answers (A, B, C or D) here: 1. ___________ 2. ___________ 3. ___________ 4. ___________ 5. ___________ SECTION 3. LEXICO - GRAMMAR V. Choose the correct answer to complete each of the following sentences. Write your answers in the space provided. (40 points) 1. The men and animals ________ were coming through the streets made a big cloud of dust. A. who B. which C. that D. whom 2. My letter ________have come yesterday, but it didn’t. A. must B. should C. ought D. can 3. Phone me before eight; ________I’ll be too busy to talk to you. A. unless B. whether C. otherwise D. if 4. This wall is said ________ three hundred years ago. A. to build B. to have been built C. to have built D. to be built 5. Peter: "Thanks for your help, John." John: "________ " A. With all my heart B. Never remind me C. It's my pleasure D. As you wish 6. The weather is very nice. Let’s go for a walk, ______? A. shall we B. will we C. do we D. have we 7. She often uses her goods as _______ as she can. A. economic B. economically C. economical D. economicly 8. Let’s wait for her here; I’m sure she will ________ A. turn off B. turn up C. turn down D. turn over 9. Thousands of people ________ near the Fukushima nuclear power plant have been ordered to evacuate. A. living B. are living C. who living D. A and C are correct 10. It costs about fifty dollars to have a tooth ________. A. filling B. to fill C. filled D. being filled Page 2/
  3. 11. The roof was damaged and water ________ from the ceiling in wet weather. A. spilled B. dripped C. drained D. dropped 12.________little we may like it, old age comes to most of us. A. In spite of B. So C. As D. However 13. Madrid is ________ bigger than Granada. A. much B. bit C. lot D. many 14. You are ________ to clean the bathroom. A. declared B. imagined C. supposed D. spoken 15. This school needs ________. It looks so old. A. to repaint B. repainting C. repainted D. to be repainting 16. I had nothing to ________, so I decided to keep silent. A. say B. tell C. talk D. speak 17. The captain as well as the passengers ________ frightened. A. be B. was C. to be D. were 18. In order to buy his house, he had to obtain a large ________ from his bank A. loan B. finance C. capital D. debt 19. Only because she had to support her family ________ to leave school. A. that Alice decides B. did Alice decide C. does Alice decide D. Alice decided 20. We have just built _____. A. three public excellent tennis courts B. three excellent public tennis courts C. three tennis courts excellent public D. three tennis public excellent courts Write your answers (A, B, C, D) here: 1. __________ 2. __________ 3. __________ 4. __________ 5. __________ 6. __________ 7. __________ 8. __________ 9. __________ 10. __________ 11. __________ 12. __________ 13. __________ 14. __________ 15. __________ 16. __________ 17. __________ 18. __________ 19. __________ 20. __________ VI. There is one mistake in each sentence. Identify the mistake and write your answer in the space provided. (10 points) 1. Eventhough she looks young, she is twice older than my twenty- year- old sister. A B C D 2. He paid me $5 for cleaning twenty windows, most of them hadn’t been cleaned for at least a A B C D year. 3. Because of tired, we could not go to school yesterday A B C D 4. We object to people to make private calls on the office phone. A B C D 5. The amount of women earning Master’s Degree has risen sharply in recent years. A B C D Write your answers here: 1. ___________ 2. ___________ 3. ___________ 4. ___________ 5. ___________ VII. Supply the correct form of the words in bracket. Write your answers in the space provided under this passage. (10 points) 1. He has the…………… to become a professional player. ABLE 2. My mother wants me to have this photograph…………. LARGE 3. Ants and bees are described as ……………………………….. insects. industry 4. Some designers have………..the Ao dai by printing lines of poetry on it . MODERN 5. Please accept our ……………………………..congratulation heart Write your answers here: Page 3/
  4. 1. ___________ 2. ___________ 3. ___________ 4. ___________ 5. ___________ VIII. Supply the correct form and tense of the verbs in brackets (10 points) - I distinctly remember (1. pay) ___________ him. I gave him two dollars. - Yesterday I was walking along the street when I realized that a man with a black beard, whom I (2. see) ___________ already, (3. follow) ___________ me. - He insisted that the new baby (4. name) ___________after his grandfather. - (5. spend) all his money, he decided to go home and ask his father for a job.. Write your answers here: 1. ___________ 2. ___________ 3. ___________ 4. ___________ 5. ___________ SECTION 4. READING IX. Exercise 1: Read the passage and choose the best option to complete the passage (20 points) SENSES All five senses are important to us, but the two most important senses are (1) ________ the sense of sight and the sense of hearing. Blind and deaf people must (2) ________ life difficult because they are unable to do (3) ________ that the rest of us can do naturally. People who (4) ________, their sense of taste can not enjoy food as (5) ________as they used to, whilst (6) ________ who have no sense of smell can not realize, for example , when gas is (7) _______ or food has gone (8) _______ . In addition to our physical senses, (9) ________ is a great help in life to have sense of humour, especially when things go wrong, and to have (10) ________ sense, something which can not be learned from books. 1. A. probably B. likely C. certainly D. possibly 2. A. think B. consider C. find D. regard 3. A. things B. everything C. nothing D. what 4. A. miss B. haven’t C. lack D. lose 5. A. well B. happily C. much D. fully 6. A. persons B. men C. those D. these 7. A. losing B. leaking C. breaking D. flowing 8. A. on B. away C. off D. out 9. A. which B. here C. there D. it 10. A. good B. common C. spirit D. intellect Write your answers (A, B, C, D) here: 1. ___________ 2. ___________ 3. ___________ 4. ___________ 5. ___________ 6. ___________ 7. ___________ 8. ___________ 9. ___________ 10. __________ X. Exercise 2: Read the following passage and choose the best answer to each question. (10 points) WITCH DOCTORING Many early ideas about the causes and cures of illness seem ridiculous to us today. Yet in some respects the medicine man of uncivilized tribes used the method for curing sick persons which are known to have had real value. In early time when people became ill, they turned for help to the medicine man of the tribe. It was generally believed that sickness was caused by evil spirits, and it was the medicine man’s task to drive these bad spirits out of the sick man. To do this, he would try to frighten them away by making loud noise and wearing frightening masks. Usually he would chant magic words, sing special songs, and performed special dances. Nearly always he used a particular kind of plant which was supposed to be a remedy for a particular sickness. Some of these cures used by the medicine men did help. The plants which these early doctors used were frequently drugs now understood to be medicinal or pain- relieving. The respect and Page 4/
  5. confidence which the people had in their medicine man gave sick persons hope and helped them feel better. 1. Which not directly stated, it can be reasoned from the article that ________ A. witch doctors have always failed. B. witch doctors have never failed. C. witch doctors might have cured some people. D. witch doctors were really ridiculous people. 2. The article as a whole is about________ A. medicinal plants B. uncivilized doctoring C. magic chants. D. sick tribe people 3. Which of the following sentences is TRUE? A. Medicine men always worked in silence. B. Medicine men sang to invite back the Spirit of Health. C. Medicine men wore masks to frighten the sick persons. D. The life of tribal people in early time was very hard. 4. Which of the following sentences is NOT TRUE? A. Savage tribes believe that illness was caused by evil spirits. B. Medicine men often used special plants in making their cures. C. Everything that medicine men did is now known to be dangerous. D. Medicine men sometimes performed dances. 5. The word “them” in the second paragraph refers to A. evil spirits B. sick persons C. other medicine men D. magic words Write your answers (A, B, C, D) here: 1. ___________ 2. ___________ 3. ___________ 4. ___________ 5. ___________ XI. Exercise 3: Gap-filling. Fill in each numbered blank with ONE suitable word. (20 points) All men should (1) _________. We study to (2) __________ our knowledge and develop our intelligence. Education (3) __________ an important role in our life. First of all, we have to learn (4) __________ to observe accurately, to think truthfully, to speak correctly and to write clearly. Education gives us (5) __________ of things around us and it preserves the national noble traditions and customs from generation to generation. Education makes a person perfect. An (6) _______man is both talented and virtuous. In every country, the government (7) _________ education as the most important policy. Some (8)_________ us sometimes think that we “ have finished” our education when we left school or (9) _________ from a university. Actually, real education should (10) _________ finish. Write your answers here 1. ___________ 2. ___________ 3. ___________ 4. ___________ 5. ___________ 6. ___________ 7. ___________ 8. ___________ 9. ___________ 10. __________ SECTION 5: WRITING XII. Sentence transformation (20 points) Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before. 1. I regret not buying any tickets for the concert. (I wish_____________________________________________________________________ 2. I would like you to put the chairs away. (Do you mind _______________________________________________________________? Page 5/
  6. 3. I'm on the fifth page of the letter I'm writing (So far I ____________________________________________________________________ 4. I haven’t decided to continue my study in a foreign country. (I haven’t made ______________________________________________________________ 5. He was a fool to say that. (It was _____________________________________________________________________ 6. He couldn’t afford to buy the car. (The car ____________________________________________________________________ 7. Fiona was so disappointed that she could not keep on working. Such ______________________________________________________________________ 8. They made him wait for two hours. He was ____________________________________________________________________ 9. I only recognized him when he came into the room (It was _____________________________________________________________________ 10. Thanks to Lan’s help, I was able to finish the project. (Had ______________________________________________________________________ XIII. Sentence building. (20 points) Complete these sentences using the words given. Make all the changes and additions if necessary. 1. the last time/ I / play / soccer / in 2008 …………………………………………………………………………………………………… 2. room / not / dirty / so/ they / not need / clean. …………………………………………………………………………………………………… 3. unless / you / phone / immediately / not / get / any information. …………………………………………………………………………………………………… 4. policeman / order / children / not / play / street. …………………………………………………………………………………………………… 5. it / wrong / you / not / give / her / chance / talk. …………………………………………………………………………………………………… 6. only / person / I / expect / see / now / my son. …………………………………………………………………………………………………… 7. women / the US / independent / than / other countries. …………………………………………………………………………………………………… 8. many foreigners/ not / accustomed / cold weather/ Vietnam. …………………………………………………………………………………………………… 9. I / want / have / that suit / clean / iron / before / meeting. …………………………………………………………………………………………………… 10. air/ we/ breathe/ be/ pollute/ exhaust fumes/ cars/ cities. …………………………………………………………………………………………………… Page 6/
  7. PHÒNG GD- ĐT PHÙ NINH HƯỚNG DẪN CHẤM THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP HUYỆN NĂM HỌC 2019- 2020 Môn: TIẾNG ANH 9 Mã đề 1 – 9 (1) (Hướng dẫn chấm có 02 trang) SECTION ONE. LISTENING I. Part 1: (5X2 = 10 points) 1. True 2. False 3. True 4. True 5. False II. Part 2: (5X2 = 10 points) 3. Central 4. (number/no) 1. 9.30 (am) 2. Helendale Street/St 792 5. 8.55 (am) SECTION TWO. PHONETICS III. Pronunciation: (5X2 = 10 points) 1. D 2. D 3. C 4. D 5. C IV. Stress: (5X2 = 10 points) 1. C 2. B 3. D 4. D 5. A SECTION THREE. LEXICO-GRAMMAR V. Multiple choice: (20X2 = 40 points) 1. C 2. B 3. C 4. B 5. C 6. A 7. B 8. B 9. A 10. C 11. B 12. D 13. A 14. C 15. B 16. A 17. B 18. A 19. B 20. B VI. Error identification: (5x2 = 10 points) 1. C 2. C 3. A 4. B 5. A VII. Word form: (5x2 = 10 points) 1. ability 2. enlarged 3. industrious 4. modernized 5. hearty VIII. Verb form: (5x2 = 10 points) 4. (should) be 1. paying / 2. had seen/ 3. was following / named/ 5. Having spent SECTION FOUR. READING IX. Exercise 1: (10x2 = 20 points) 1. A 2. C 3. A 4. D 5. A 6. C 7. B 8. C 9. D 10. B Page 7/
  8. X. Exercise 2: (5x2 = 10 points) 1. C 2. B 3. D 4. C 5. A XI. Exercise 3: Gap-filling. (10x2 = 20 points) 2. improve/ 1. study enrich 3. plays 4. how 5. lots 7. regard/ 6. educated consider 8. of 9. graduate 10. never/ not SECTION FIVE. WRITING XII. Sentence transformation: (10x2 = 20 points) 1. I wish I had bought some tickets for the concert. 2. Do you mind putting the chairs away? 3. So far I have written five pages of the letter. 4. I haven’t made a decision to continue my study in a foreign country. (I haven’t made up my mind to continue my study in a foreign country) 5. It was foolish of him to say that. 6. The car was too expensive for him to buy. (The car was so expensive that he couldn’t buy it) 7. Such was Fiona’s disappointment that she could not keep on working. 8. He was made to wait for two hours. 9. It was not until he came into the house that I recognized him. 10. Had Lan not helped me / Had it not been for Lan’s help, I wouldn’t have been able to finish the project./ I couldn’t have finished the project. XIII. Sentence building: (10x2 = 20 points) 1. The last time I played football was in 2008. 2. The room is/ was not dirty, so they don’t/ didn’t need to clean it. 3. Unless you phone immediately, you won’t get any information. 4. The policeman ordered the children not to play football in the street. 5. It is/ was wrong of you not to give her a chance to talk. 6. The only person (whom) I expect to see now is my son. 7. Women in the US are more independent than those/ women in other countries 8. Many foreigners are not accustomed to (the) cold weather in Vietnam. 9. I want to have my/ the/ this suit cleaned and ironed before the meeting. 10. The air we breathe is polluted with exhaust fumes from cars in the cities. THE END. Tổng: 200 points; Điểm bài thi được quy về: 200/10 = 20. Ghi chú: Nếu thí sinh có câu trả lời khác so với hướng dẫn chấm trên đây nhưng đúng thì giám khảo vẫn cho điểm tương ứng với câu đó. PHÒNG GD- ĐT PHÙ NINH HƯỚNG DẪN CHẤM THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP HUYỆN NĂM HỌC 2019- 2020 Môn: TIẾNG ANH 9 Mã đề 2 – 9 (2) (Hướng dẫn chấm có 02 trang) SECTION ONE. LISTENING Page 8/
  9. I. Part 1: (5X2 = 10 points) 1. True 2. False 3. True 4. True 5. False II. Part 2: (5X2 = 10 points) 3. Central 4. (number/no) 1. 9.30 (am) 2. Helendale Street/St 792 5. 8.55 (am) SECTION TWO. PHONETICS III. Stress: (5X2 = 10 points) 1. C 2. B 3. D 4. D 5. A IV. Pronunciation: (5X2 = 10 points) 1. D 2. D 3. C 4. D 5. C SECTION THREE. LEXICO-GRAMMAR V. Multiple choice: (20X2 = 40 points) 1. B 2. D 3. A 4. C 5. B 6. A 7. B 8. A 9. B 10. B 11. C 12. B 13. C 14. B 15. C 16. A 17. B 18. B 19. A 20. C VI. Error identification: (5x2 = 10 points) 1. B 2.A 3. C 4. C 5. A VII. Word form: (5x2 = 10 points) 1. ability 2. enlarged 3. industrious 4. modernized 5. hearty VIII. Verb form: (5x2 = 10 points) 4. (should) be 1. paying / 2. had seen/ 3. was following / named/ 5. Having spent SECTION FOUR. READING IX. Exercise 1: (10x2 = 20 points) 1. C 2. B 3. C 4. D 5. B 6. A 7. C 8. A 9. D 10. A X. Exercise 2: (5x2 = 10 points) 1. A 2. C 3. B 4. D 5. C XI. Exercise 3: Gap-filling. (10x2 = 20 points) Page 9/
  10. 2. improve/ 1. study enrich 3. plays 4. how 5. lots 7. regard/ 6. educated consider 8. of 9. graduate 10. never/ not SECTION FIVE. WRITING XII. Sentence transformation: (10x2 = 20 points) 1. I wish I had bought some tickets for the concert. 2. Do you mind putting the chairs away? 3. So far I have written five pages of the letter. 4. I haven’t made a decision to continue my study in a foreign country. (I haven’t made up my mind to continue my study in a foreign country) 5. It was foolish of him to say that. 6. The car was too expensive for him to buy. (The car was so expensive that he couldn’t buy it) 7. Such was Fiona’s disappointment that she could not keep on working. 8. He was made to wait for two hours. 9. It was not until he came into the house that I recognized him. 10. Had Lan not helped me / Had it not been for Lan’s help, I wouldn’t have been able to finish the project./ I couldn’t have finished the project. XIII. Sentence building: (10x2 = 20 points) 1. The last time I played football was in 2008. 2. The room is/ was not dirty, so they don’t/ didn’t need to clean it. 3. Unless you phone immediately, you won’t get any information. 4. The policeman ordered the children not to play football in the street. 5. It is/ was wrong of you not to give her a chance to talk. 6. The only person (whom) I expect to see now is my son. 7. Women in the US are more independent than those/ women in other countries 8. Many foreigners are not accustomed to (the) cold weather in Vietnam. 9. I want to have my/ the/ this suit cleaned and ironed before the meeting. 10. The air we breathe is polluted with exhaust fumes from cars in the cities. THE END. Tổng: 200 points; Điểm bài thi được quy về: 200/10 = 20. Ghi chú: Nếu thí sinh có câu trả lời khác so với hướng dẫn chấm trên đây nhưng đúng thì giám khảo vẫn cho điểm tương ứng với câu đó. Page 10/