Xem mẫu

  1. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO                          KỲ THI VÀO CHUYÊN TỈNH  TẠO                                    NĂM HỌC 2014­2015                                                        MÔN: TIẾNG ANH ĐỀ THI CHÍNH THỨC                                Thời gian làm bài: 120 phút            SECTION A: LISTENING Part  I. You will hear an extract from two interviews with people about work. Listen and complete all  the missing information. You will listen twice. Alice Wei Long Alice works on a farm Wei Long works as (6) ________ ­ grows (1) ________ ­ ambition ­ earn living through (7) ________   ­ worst part of job – going out in winter to feed (2)   ­ has own company _________ ­ sells computer(8) _________ ­ likes working outdoors in the (3) ________ ­ (9) ________ looks after the office  ­ supplies (4) ________ with milk, eggs, cheese ­ likes making own decisions, but wouldn’t like to  ­ sells directly to the (5) ________ in farm shop work in a big (10) ________ Your answers: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Part  II. You will hear a story told by Tony about a bank robbery. Listen and choose the most suitable  answer (A, B, C or D) for each question. You will listen twice. 1. What was Tony doing when the robbers arrived? A. wandering around the bank. B. sitting in front of the bank. C. talking to the bank clerk. D. waiting for his turn. 2. How many robbers were there? A. 3 B. 4 C. 5 D. 6 3. How did the robbers get the cash? A. They forced Tony to put money in bags. B. They jumped over counter and took the money themselves. C. They asked a customer to collect all the cash. D. They got the bank clerks and cashiers to fill sacks. 4. When did the police arrive? A. Three or four minutes after someone pressed the alarm. B. Just after the telephone in the bank rang. C. After nearly all the customers left the bank. D. After four minutes while the robbers were in the bank. / Page 1/7
  2. 5. What did Tony do next? A. was stopped by the police to ask some questions. B. went out of the bank without being asked by the police. C. stayed in the bank as one of the witnesses. D. immediately went home.  Part III. You will hear the news on the radio. Listen and complete all the blanks with the words you   hear. You will listen twice. EARTHQUAKE PANIC Tremors were felt all over Southern (1) ______ last night as the country was shaken by a massive  earthquake in the south of the country. More than (2) ______ people are thought to have (3) ______. (4) ______ of buildings have been destroyed in Naples itself and there has been devastation in isolated (5)  ______ outside the city. (6) ______ lines have been broken and (7) ______ operations are being delayed  because of the dreadful (8) ______ conditions and the poor road connections. Tear gas was used when  panic broke out in the (9) ______ and there is chaos on the roads as people leave the city and (10) ______  for the countryside.  Your answers: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. SECTION B: VOCABULARY AND GRAMMAR Part IV. Choose the best answer from A,  B, C or D to complete each of the following sentences. 1.  Jane:  “Thanks for the nice gift you brought to us!” Jim: “______”         A. Actually speaking, I myself don’t like it. B. Welcome! It’s very nice of you.         C. All right. Do you know how much it cost?  D. Not at all. Don’t mention it.   2. I studied English for seven years in high school. ______, I had trouble talking with people     when I was traveling in England      A. Therefore B. On the other hand C.  Moreover      D. Nevertheless 3. Mary ______ lazy preparing her lesson last night. A. shouldn’t have been  B. shouldn’t be C. should have been D. should be 4. She is wearing a ______. A. short nice nylon skirt    B. nice short nylon skirt     C. nylon short nice skirt    D. nylon nice short skirt 5. Down  _____ for three days last week. A. the rain poured    B. did the rain pour        C. poured the rain         D. do the rain pour  6. It is ______ that I have read it twice.           A. such interesting a book                                   B. so interesting a book C. too interesting a book                                 D. so an interesting book 7. The doctor suggested that his patient ______.   A. stop smoking B. stops smoking C. stopped smoking D. to stop smoking 8.  Ann: “______”.  John: “Never mind!”     A. Thank you for being honest to me  B. Would you mind going out for dinner next Saturday?     C. Congratulations! How wonderful! D. Sorry for staining your carpet. Let me have it cleaned    9. My sister will have a ______ course of English next month. A.  two month     B. two – months   C. two – month.     D. second ­ month 10. “How beautiful the dress you have just bought is!” Peter said to Mary. A. Peter promised to buy Mary a beautiful dress. B. Peter said thanks to Mary for her beautiful dress. / Page 2/7
  3. C. Peter complimented Mary on her beautiful dress.               D. Peter asked Mary how she had just bought her beautiful dress.     11. Because of the rain, I was ______.      A. late an hour     B. an hour late C. late for an hour D. late of an hour 12. If you had tried your best, you _______ disappointed about the result now.           A. won’t be           B. wouldn’t be       C. wouldn’t have       D. wouldn’t have been 13. We got our car ______ yesterday. A. wash          B. to wash            C. washing D. washed 14. _______ hard it is, we’ll finish solving it before you come back. A. No matter how     B. How far C No matter what D. Whichever 15. She sat there quietly, but during all that time she was getting ______. Finally she exploded.  A. more and more angry   B. the more angry C. angrier and angrier D. the most angry Part V. Supply the correct word form to complete each of  the  following sentences. 1. They are old enough to be ______ of their parents.      DEPEND 2. They were impressed by the ______of the local people.                                 FRIEND 3. It’s ______ of motorists to drink and drive.       RESPONSIBILITY 4. Pablo Picasso was a very ______ artist.       CREATE 5. How many  ______ entered the race?       COMPETE 6. Housework has ______ been regarded as women’s work.      TRADITION 7. It’s forbidden to destroy ______ buildings.                 HISTORY 8. Burning coal is a (an) ______ way. Burning gas is cheaper.                              ECONOMY 9. Conservationists believe that we should preserve the ______ rainforests                 TROPIC     in the world.      10. The little village is very quiet and ______ at night.      PEACE  Part V I  . Read the text below and look carefully at each line. Some of the lines are correct, and some   have a word which should not be there. If a line is correct, put a tick ( ) by the number. If a line has a  word which should not be there, write the word in the space provided. 0. ___or_________  I had a wonderful experience or last weekend and I   0. ___ ________   would like to tell you about it. Once a month I spend a  1. ____________   weekend  away with two friends. We usually prefer sleep in  2. ____________   our tents, but sometimes when we feel like to having  3. ____________   a real rest, we book a room in a hotel. On Thursday evening,  4. ____________   I suggested them that we should go on a ‘mystery weekend’ 5. ____________   and they agreed with at once. On Saturday morning, we got into  6. ____________   my father’s car, one which I had borrowed for the weekend. 7. ____________   No one else knew for how long the drive would be. I was 8. ____________   the only one who knew it where we were going. I had been 9. ____________   busy on the telephone that morning making all the hotel  10. ____________   arrangements. Where do you think I took them off? 11. ____________   To the Bond Marina Hotel, on the banks of the River Dart, 12. ____________   where a boat was got ready to take us all on a trip up 13. ____________   the river. It was such a lovely day that we sat on the seats 14. ____________   on deck and enjoyed ourselves the sunshine. When we got 15. ____________   home on Sunday, everyone wanted another ‘mystery weekend’.  SECTION C: READING Part VII. Read the passage and fill in each blank with one suitable word. The reason (1) ______ more and more people decide to learn English as a foreign (2) ______ is  obvious: it is now the language used in (3) ______ every walk of life we can mention. Going to an  international _____ (4), we can hear all the flight announcements read (5) ______ English. Switching on  / Page 3/7
  4. our TV to (6) ______ a match between, say, Manchester United and Real Madrid, we immediately hear  the commentator speak English. Taking (7) ______ in a scientific seminar we surely find ourselves  speaking English to (8) ______scientists. It is predicted (9) ______ in quite a near future English will  become the official language of (10) ______ world. 1………………..2…………….……3………………………..4…………….….5……………………... 6……………….7…………………….8…………………….9…………………10……………………. Part VIII. Read the text below and decide which answer (A, B, C or D) best fits each space: Can you imagine what life would be (1) ______ if there were no telephone? You could not call (2)  ______ your friends on the phone and talk to them. If fire broke (3) ______ in your house you could not   call the fire department. If somebody were sick, you could not call a doctor. (4) ______ our daily life we need to communicate with (5) ______. We do this mostly by speaking  to other people and listening to (6) ______ they have to say to us, and when we are close  (7) ______ them we can do this very easily. However, our voices will not travel very far even  when we shout. The man who (8) ______ this possible was Alexander Graham Bell, a Scotsman, born (9) ______  Edinburgh in 1847. Bell, a teacher of visible speech who later moved to Canada, (10) ______ all his spare  time experimenting. (11) ______ enthusiastic was he in his research (12) ______ a means for sending  speech (13) ______ electricity that he left (14) ______time for his day–to­day work and at one time (15)  ______ almost penniless. 1. A. as B. like C. of D. for 2. A. on B. for C. in D. up 3. A. out B. in C. up D. off 4. A. with B. in C. on D. at 5. A. you B. one another C. them D. other 6. A. that B. this C. what D. which 7. A. with B. to C. from D. for 8. A. had B. did C. made D. brought 9. A. at B. in C. on D. from 10. A. took B. wasted C. cost D. spent 11. A. so B. very C. too D. such 12. A. at B. for C. to D. by 13. A. in B. with C. by D. on 14. A. some B. much C. little D. enough 15. A. being B. is C. was D. be Part IX. Read the following passage carefully, and then choose ONE best option (A, B, C or D) to   complete each sentence.   Ever  since  humans  have  inhabited  the  earth,  they  have  made  use  of  various  forms  of  communication.  Generally,  this  expression  of  thoughts  and  feelings  has  been  in  the  form  of  oral  speech.  When  there  is  a  language  barrier,  communication  is  accomplished  through  sign  language  in  which  motions  stand  for  letters, words,  and ideas.  Tourists,  the  deaf,  and  the  mute  have  had  to  resort  to  this  form  of  expression.  Many  of th   e    se   symbols  of  the  whole  words  are  very  picturesque  and  exact  and  can  be  used  internationally;  spelling, however, cannot. Body  language  transmits  ideas  or  thoughts  by  certain  actions,  either intentionally or  unintentionally. A  wink  can  be  a  way  of  flirting  or  indicating  that  the  party  is  only  joking.  A  nod  signifies  approval,  while  shaking  the  head  indicates  a  negative  reaction. Other  forms  of  nonlinguistic  language  can  be  found  in  Braille  (a  system  of  raised  dots  read  with  the fingertips),  signal  flags,  Morse  code,  and  smoke  signals.  Road  maps  and  picture  signs  also  guide, warn, and instruct people. While  verbalization  is the  most  common  form  of  language,  other  systems  and  techniques  also  express human thoughts and feelings. 1. Which of the following best summarizes this passage? / Page 4/7
  5. A. When language is a barrier, people will find other forms of communication. B. Everybody uses only one form of communication. C. Nonlinguistic language is invaluable to foreigners. D. Although other forms of communication exist, verbalization is the fastest. 2. The word “these” in the first paragraph refers to ______.         A. tourist s                                          B. the deaf and the mute          C. thoughts and feelings                                  D. sign language motions 3. All of the following statements are true EXCEPT ______          A. There are many forms of communication in existence today.   B. Verbalization is the most common form of  communication.   C. The deaf and mute can use an oral form of  communication.   D. Ideas and thoughts can be transmitted by body language. 4. Which form other than oral speech would be the most commonly used among blind people ?          A. Picture signs          B. Braille     C. Body language     D. Signal flags   5. Sign language is said to be very picturesque and exact and can be used internationally EXCEPT for  ______.          A. spelling          B. ideas  C. whole words     D. expressions SECTION D: WRITING Part X.  I. Finish the second sentence in such a way that it means exactly the same as the first one. 1. I haven’t been to the cinema for years.    → It’s ………………………………………………………………………………………………….. 2. They were unable to finish their game of tennis because of a heavy rain.     → A heavy rain ………………………………………………………………………………………… 3. She felt exhausted. However, she kept on working with a view to completing the work before noon.      → Exhausted ………………………………………………………………………………………….. 4. We were able to buy this apartment because he lent us a sum of money.     →  But for ………………………………………………………………………………………….….. 5. The sea was too rough for them to have a swim.    →  So ..………………………………………………………………………………………………… II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, using the word given.  Do not change the word given in any way.  1. His arrival was completely unexpected. took      → His arrival........................................................................................................................... 2. Sarah wore dark glasses so that no one could recognize her.              avoid      → Sarah wore.......................................................................................................................... 3. Susan regrets not going to the airport to say goodbye to her friend. wishes     →  Susan ................................................................................................................................  4.We won’t get to the airport in less than 30 minutes.                least    → It will …………………………………… ……………………………………………………. / Page 5/7
  6. 5. “ You’ve made too many mistakes lately,” said the teacher to the girl.                  criticized    → The teacher……………………………………………………………………………………. Part XI. You have just left the secondary school, in which you have a lot of memorable experiences.   Write a paragraph (about 150 words) to tell about your most unforgettable memory when you were   studying there.         NOTE: Personal information is not allowed to be included in your writing. .......................................................................................................................................................................... ..........................................................................................................................................................................  ....................................................................................................................................................................... ...................................................................................................................................................................... ....................................................................................................................................................................... SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO HÀ TĨNH KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 TRƯỜNG THPT CHUYÊN HÀ TĨNH ĐỀ THI CHÍNH THỨC NĂM HỌC 2014­2015 ĐÁP ÁN VÀ HƯỚNG DẪN CHẤM              TỔNG ĐIỂM: 20 SECTION A: LISTENING (2,5đ) Part I.  0.1 * 10 câu = 1đ 1. fruit 2. animals 3. summer 4. local shops 5. public 6. businessman 7. trade 8. parts 9. receptionist 10. company Part II.    0.1 * 5 câu = 0.5đ 1. C 2. A 3. D 4. A 5. B Part III.   0.1 * 10 câu = 1đ 1. Italy  2. 4 hundred/400 3. died 4. hundreds 5. villages 6. telephone 7. rescue 8. weather 9. prison 10. rush                                        SECTION B: VOCABULARY AND GRAMMAR  (6.5đ) Part IV.   0.2 * 15 câu = 3đ 1. D 2. D 3. A 4. B 5. C 6. B 7. A 8. D 9. C 10. C 11. B 12. B 13. D 14. A 15. C Part V.  0.2 * 10 câu = 2đ 1. independent 6. traditionally 2. friendliness 7. historical 3. irresponsible 8. uneconomical 4. creative 9. tropical 5. competitors 10. peaceful Part VI.  0.1 * 15 câu = 1.5đ 1 .prefer 2. to 3. V 4. them 5. with 6. one 7. for 8. it 9. V 10. off / Page 6/7
  7. 11. V 12. got 13. V 14. ourselves 15. V  SECTION C: READING (6đ) Part VII.  0.2 * 10 câu = 2đ 1. why 6. watch/ see 2. language 7. part 3. almost/ nearly 8. other 4. airport 9. that 5. in 10. the/ this Part  VIII.  0.2 * 15 câu = 3đ 1. B 2. D 3. A 4. B 5. B 6. C 7. B 8. C 9. B 10. B 11. A 12. B 13. C 14. B 15. C Part  VIII. 0.2 * 5 câu = 1đ 1. A 2.  D 3. C 4. B 5. A SECTION D: WRITING (5đ) Part IX. I.  0.2 * 5 câu = 1đ 1.  It’s years since I (last) went to/ was in the cinema.  2.  A heavy rain prevented/ stopped/ kept them from finishing their/ the game of tennis.  3.  Exhausted as she was/ felt, she kept on working with a view to completing the work before noon. 4.  But for his money/ his lending us a sum of money, we wouldn’t have been able to buy this apartment 5.  So rough was the sea that they couldn’t have a swim.       II.   0.2 * 5 câu = 1đ 1. His arrival took us by surprise. 2. Sarah wore dark glasses to/ in order to avoid being recognized. 3. Susan wishes she had gone to the airport to say goodbye to her friend. 4. It will take (us) at least 30 minutes to get to the airport. 5. The teacher criticized the girl for having made too many mistakes lately. Part  XI.  3đ ­ Nội dung (content): 1.5 điểm:  Kể lại được một kỷ niêm đáng nhớ của thời học sinh THCS.  Đúng  hình thức của một bài văn tường thuật, ý rõ ràng. ­  Từ vựng (vocabulary): 0.5 điểm: cách dùng từ chính xác, đa dạng. ­  Ngữ pháp (grammar): 0.5 điểm: dùng chính xác các thì, các cấu trúc… ­  Tính mạch lạc và trôi chảy (coherence and cohesion) + độ dài (length): 0.5 điểm / Page 7/7